Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.03.2011 17:12:52

Nečas by se měl nyní za zneužití legislativní nouze omluvit

Nečas by se měl nyní za zneužití legislativní nouze omluvit

ČSSD vítá rozhodnutí Ústavního soudu o zrušení zákona o úsporných opatřeních v působnosti MPSV.

Ústavní soud se důrazně postavil za ochranu čistoty legislativního procesu. Rozhodnutí Ústavního soudu se zásadním způsobem staví za ochranu práv parlamentní menšiny. Postup Nečasovy vlády byl zřejmě tou poslední kapkou pro to, aby se Ústavní soud jednoznačně vyslovil pro zpřísnění pravidel pro používání stavu legislativní nouze. Fakticky bylo potvrzeno podezření ČSSD, že Nečasova vláda zneužila stav legislativní nouze pro to, aby neústavním způsobem omezila práva opozice. Premiér Petr Nečas by se měl za postup koalice omluvit nejen opozičním poslancům, ale také veřejnosti.

Poslanci ČSSD se u Ústavního soudu domáhali zrušení zákona o úsporných opatřeních v působnosti MPSV, který byl v listopadu minulého roku prosazen vládou ve stavu legislativní nouze. Vláda a vládní většina po loňských senátních volbách, v nichž zvítězila ČSSD, zneužila institutu stavu legislativní nouze, aby mohla ve zkráceném jednání prosadit tento zákon ještě ve starém složení Senátu, v němž měly vládní strany většinu. Nebrala tak na zřetel reálné možnosti opozice seznámit se s vládním návrhem zákona, připravit k nim pozměňovací návrhy a oponovat jim na plénu Poslanecké sněmovny. Předsedkyně Poslanecké sněmovny M. Němcová (ODS) dokonce bleskově – během několika desítek minut – svolala mimořádnou schůzi Sněmovny, na níž byla vládními poslanci znemožněna obecná rozprava. Tím vším byly dotčeny možnosti parlamentní menšiny oponovat vládním záměrům, které měly dopad na základní sociální práva mnoha občanů.

ČSSD proto vítá, že jí Ústavní soud dal za pravdu, že přijetím tohoto zákona byly porušeny základní principy demokratického zákonodárného procesu. Ústavní soud neuznal postup současné vládní koalice, podle níž vyhlášení stavu legislativní nouze odůvodňovaly mimořádné okolnosti a státu by v případě nepřijetí zákona hrozily vážné hospodářské škody. Ostatně existenci těchto okolností nebyli schopni představitelé ODS  - premiér Nečas a předsedkyně Sněmovny Němcová - prokázat ani jako svědci vypovídající před Ústavním soudem. Jako nepravdivý se ukázal i argument vládní koalice, že opozice při projednávání zákona používala obstrukcí. V důsledku ignorance demokratických legislativních procedur vládní koalicí tak došlo k tomu, že zákon nebyl přijat ústavně předepsaným způsobem.

Ústavní soud konstatoval, že při přijetí napadeného zákona o úsporných opatřeních v působnosti MPSV bylo porušeno několik ustanovení Ústavy ČR: čl. 1 odst. 1, podle něhož je ČR demokratický právní stát založený na úctě k právům a svobodám člověka a občana, dále čl. 6 Ústavy, podle něhož rozhodování většiny dbá ochrany menšin, jakož i čl. 22 Listiny základních práv a svobod, podle něhož zákonná úprava všech politických práv a svobod a její výklad a používání musí umožňovat a ochraňovat svobodnou soutěž politických sil v demokratické společnosti.

ČSSD proto očekává, že se vládní koalice z této lekce poučí a veškeré své návrhy zákonů, zejména pak ty, které se budou týkat jejích reformních záměrů s dopadem na většinu občanů, bude prosazovat takovým způsobem, aby opozice měla reálné možnosti pro uplatnění svých názorů na půdě obou komor Parlamentu. Ústavní soud dal jasně najevo, že pouhá matematická většina hlasů v Poslanecké sněmovně sama o sobě ještě nepostačuje k tomu, aby byl zákon skutečně legitimním projevem vůle zákonodárce.

Poslanci ČSSD napadli před Ústavním soudem zákon o úsporných opatřeních v působnosti MPSV pouze z důvodu vadné zákonodárné procedury, nebylo tak třeba napadat tento zákon a v něm obsažená opatření z věcných (obsahových) důvodů. V tomto řízení před Ústavním soudem měli tedy poslanci ČSSD plný úspěch. ČSSD očekává, že strany současné vládní koalice nezůstanou jen u proklamací o snaze zvýšit úroveň politické kultury v České republice a že se předseda vlády P. Nečas parlamentní opozici za porušení jejích práv omluví.

Jelikož byla obdobně vadným způsobem přijata i novela zákona o stavebním spoření, kterou poslanci ČSSD rovněž předložili k Ústavnímu soudu, očekává ČSSD, že ze stejných důvodů Ústavní soud zruší i tuto novelu.

Bohuslav Sobotka, statutární místopředseda ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama