Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.11.2015 6:13:12

Kutná Hora, domov můj…

Kutná Hora, domov můj…

V Kutné Hoře proběhl od 29. října do 1. listopadu již 2. ročník festivalu „Kutná Hora, domov můj.“

V Kutné Hoře proběhl od 29. října do 1. listopadu již 2. ročník festivalu „Kutná Hora, domov můj.“

„Festival, který byl podpořen Středočeským krajem, je tematicky zaměřen zejména na 19. století a připomíná slávu města formou přednášek, prohlídek, výstav a kulturních vystoupení. Jak je vidět na návštěvnosti, povzbuzuje zájem o historii města a to nejen u jeho obyvatelů, ale i u návštěvníků,“ sdělil radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek, který se slavnostního zahájení společně se starostou a místostarostou města zúčastnil.

Do programu festivalu byla začleněna výstava exponátů kutnohorské sběratelky Lenky Choutkové „Kutná Hora na všem možném...“  Ve čtvrtek 29. října se v konferenčním sále hotelu U Kata uskutečnil Kutnohorský podvečer věnovaný osobnosti Jana Pernera. V pátek proběhla komentovaná prohlídka sběratelské výstavy ve Spolkovém domě. Samotný festival byl slavnostně zahájen v konferenčním sále hotelu U Kata taktéž v pátek.  Součástí zahájení byla i vernisáž výstavy prací nedávno zemřelého grafika Jiřího Boudy, který se ve své tvorbě věnoval z velké části právě železnici, která je nosným tématem 2. ročníku festivalu.

Největší část festivalu se odehrála v sobotu 31. října, na nádraží Kutná Hora město.  Jízdy historického motorového vlaku směrem k Malešovu, vystoupení country kapely v prostoru nádraží, prohlídka právě rekonstruovaných vagónů s výkladem, prohlídka některých běžně nepřístupných objektů, např. výtopny, prodej suvenýrů vztahujících se k železnici a také prodej informacemi nabité knihy o trati Kutná Hora – Zruč nad Sázavou. - to vše obohatilo prostory nádraží. Odpoledne se téma vlaků stalo obsahem XXX. Kutnohorského podvečera, pod názvem „Jak přijely vlaky do Kutné Hory“ rozebírali odborníci, pamětníci 110. výročí trati Kutná Hora – Zruč nad Sázavou. Den byl zakončen taneční zábavou trochu v duchu 19. století. Předtančení provedla Česká beseda v provedení souboru z Paběnic, sál obohatila malá výstava staročeských krojů ze sbírky Ludmily Zvoníkové; zpívání při flašinetu, cvičební vystoupení v sokolských krojích Sokolu Poděbrady, ukázka lezení na bouldrové stěně.

Neděle patřila přednáškám - Do Prahy se chodí pěšky aneb Když u nás železnice nebyla, Kutnohorský okrašlovací spolek a jeho odkaz, Téma i motivy vlaku v české literatuře 19. století, Počátky stavby regionální železniční trati  Kutná Hora - Zruč nad Sázavou, To byl ten slavný den - Zahájení provozu na trati Kutná Hora – Zruč nad Sázavou, Kamenná láska a Ocelová náruč. Josef Hons, kutnohorský rodák a autor knih o železnicích, Přírodní podmínky ovlivňující vybudování trati Kutná Hora - Zruč nad Sázavou, zejména v okolí Kutné Hory, a dnešní stav přírody kolem této železnice, Kutná Hora německá?, Brixenské skladby Karla Havlíčka Borovského.

Festival zakončil křest knihy Miroslava Štrobla o historii kutnohorských živnostníků Uctivý služebník a kulturní program.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama