Mgr. Václav Horáček

  • TOP 09
  • Železný Brod
  • městský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.11.2015 14:07:16

Jak jsme přišli o svobodu

Jak jsme přišli o svobodu

Aneb opravdu souhlasíme s omezením domovských práv?

Prohlášení ministra životního prostředí Mgr. Richarda Brabce se zcela vymyká zdravému rozumu. Dostáváme se do dalšího kola udavačství, zasévání zla do sousedských vztahů a šikaně obyvatel. Jak jinak pojmenovat konec nedotknutelnosti domova a rodiny a jejich práv a svobod?

Chápu volání ekologů po společnosti a prostředí, ve kterých „nečoudí“ komíny, zatížené spalováním toho, co by se pálit nemělo. I já bych chtěl českou krajinu bez smogu a štiplavého kouře. Rozumím i tomu, když říkají, že slušní se nemusí ničeho bát. A vím i to, že ve společnosti je určitá skupina lidí, kteří se podle toho nechovají a pravidla porušují. Přesto musím současný návrh zcela a zásadně odmítnout.

Svoboda je podstatou člověka a jakékoli její narušení, byť nenápadné, o to ale vtíravější, je nepřijatelné. Naše společnost v době demokratického zřízení vždy byla založena právě na ochraně všech druhů svobod a práv. Jdeme-li nyní opačným směrem, pak je nutné dodat také to, že jdeme cestou k nesvobodě. A proti takovému směřování nemáme jen právo se vzepřít, ale máme přímo povinnost tak učinit.

Co bude příště? Jakou svobodu si necháme omezit či zcela uzmout a s jakou výmluvou, odůvodněním? Nelze prosadit sebelepší záměr, bude-li prosazován na úkor svobody a lidských práv.

Nový nápad, který umožní vstupovat úředníkům jen tak do domu, se ale jistě v Čechách ujme. Bezesporu se stane oblíbeným nástrojem nepřejícných, závistivých či jinak pokřivených sousedů. Těm bude stačit poslat na radnici dopis. A úředníci tím získají větší oprávnění a pravomoci, než kupříkladu Policie České republiky, která bez souhlasu soudu do domu vstoupit nesmí.

K tomu navíc je potřeba vzít v úvahu další zatížení úředníků, kteří již dnes jsou zavaleni lejstry, povinnostmi a byrokratickým šimlem do té míry, až jim téměř nezbývá čas na práci ve prospěch občanů jako takovou.

Shrnuto a podtrženo – k čistšímu vzduchu bez zplodin a kouře se nedostaneme tak, že zapomeneme na základní princip ochrany svobod a práv našich občanů. Tak se dostaneme jen blíže státnímu uspořádání, proti kterému v naší nedávné historii bojovalo mnoho statečných, a o kterém jsme si mysleli, že už se nikdy nevrátí. Vypadá to ale, že se pomalu a nenápadně vrací…otevřete své domovní dveře…

Václav Horáček,
poslanec PS PČR za TOP 09

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama