doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.11.2015 12:32:44

Největší bezpečnostní hrozbou pro Evropu a svět jsou nyní USA a NATO

Největší bezpečnostní hrozbou pro Evropu a svět jsou nyní USA a NATO

Miliony afghánských, iráckých, libyjských a syrských utečenců, ale i desetitisíce Albánců prchajících z Kosova vystavují EU účet za barbarské a imperiální metody zasahování a drancování. Řekl v rozhovoru pro Haló noviny Miroslav Grebeníček

 Můžete na úvod vysvětlit příčiny nynější obrovské migrace, tak velkou ji Evropa od druhé světové války nezažila.

To, čeho jsme letos svědky, tedy statisícové vlny migrantů, které v krátkém čase několika měsíců přicházejí z Asie a Afriky do Evropy, má hlubší kořeny. Pro úplnost je třeba ještě dodat. V tomto roce navíc míří zejména do Německa i desetitisíce Albánců z vojsky NATO dobytého a okupovaného Kosova, které bylo zejména pod tlakem Spojených států odtrženo od Srbska.
Letos byla zřejmě dovršena míra toho, co se v důsledku kořistnické politiky bohatého Severu a v důsledku agresí a provokací Spojených států a dalších členů NATO dlouho střádalo. Desítky milionů lidí byly v řadě afrických zemí, ale i v Afghánistánu, Pákistánu a Iráku v pohybu již dlouho. Ať už v důsledku neuvěřitelné bídy mnoha států sužovaných přírodními pohromami a drancovaných americkým a evropským kapitalismem, nebo v důsledku válek mnohdy přiživovaných dodávkami zbraní nebo přímo provokovaných z takzvaného euroatlantického prostoru.
V poslední době ale situace nebezpečně eskalovala. Začalo to evropskou a americkou vojenskou a zbrojní podporou odbojných kmenů a teroristických uskupení v Libyi. Autoritářský Kaddáfí byl svržen za cenu úplného rozvrácení Libye. Pokračovalo to pak pokusem Spojených států, Turecka a dalších členů NATO svrhnout režim Bašára Asada v Sýrii. Obojí fakticky uvolnilo „špunt“, který až dosud miliony uprchlíků z oblastí bídy a válek zadržoval před hranicemi Evropy. Cesta do bohaté Evropy přes Středozemní moře a také přes členy NATO rozbitý Balkán se stala v důsledku pádu Libye a války v Sýrii snadno průchodnou. To, před čím dlouhodobě Evropa zavírala oči nebo na čem se spolu se Spojenými státy členové NATO a Evropská unie jako spolupachatelé podíleli, dorazilo tedy i do Evropy.

Jak hodnotíte kroky EU? (kvóty atd.) Nezareagovala příliš pozdě a ještě nedostatečně, nepromyšleně? Byla na tento stav připravena? Nezaspala trochu?

Evropská unie, jak jsem naznačil, je spoluodpovědná za to, co se děje. Pomáhala to provokovat a vyvolat. Zejména miliony afghánských, iráckých, libyjských a syrských utečenců, ale i desetitisíce Albánců prchajících z Kosova vystavují EU účet za barbarské a imperiální metody zasahování a drancování. EU pomáhala Američanům, Britům, Němcům a Francouzům expanzi a podporu kapitalistického teroru zabalit do frází o boji za demokracii a za ty prý jedině správné a pro všechny dobré takzvané euroatlantické hodnoty. EU po dvě desetiletí neudělala nic, aby válkám a rozvratu ve svém předpolí zabránila. Naopak, stamiliardy dolarů a eur byly vyplýtvány na zbrojení, financování a provokování nejrůznějších převratů a okupací. Na skutečnou pomoc chudým a trpícím šel jenom zlomek těchto částek. Eurobyrokraté, takzvané elity EU a ostatně i vlády naší republiky, ti všichni obelhávali občany a zatajovali s pomocí servilních médií skutečný rozsah a závažnost toho, co imperiální ambice Spojených států a jejich party ochotných způsobily. EU zareagovala pozdě a neefektivně právě proto, že odpovědní včas řešit narůstající rizika nechtěli. Sloužili v mnoha případech něčemu a někomu jinému než míru, spolupráci a potřebám občanů svých zemí.

Vysvětlete, jak problém účinně řešit?

V tomto případě je zapotřebí dvojího, ohromných prostředků a zároveň zásadní změny politiky těch, kdo krizi vyvolali, přispěli k ní nebo ji až dosud ignorovali. EU není bez viny a neměla by se stavět do role diktátora, který v zájmu Německa, Británie a Francie převálcuje při rozhodování o nějakých kvótách a o polovičatých a neúčinných řešeních kritické hlasy a odpor řady slabších členských států. A také je nutné jasně říci, že náklady na řešení krize by neměly být přednostně přesouvány na ty, kdo ji nezpůsobili, zatímco pachatelé, konkrétní vlády a dravé nadnárodní společnosti ale i Mezinárodní měnový fond a další kořistnické finanční instituce si umyjí ruce. Pokud má dojít nikoli k pouhému hašení stále nových a nových požárů, ale k zásadnímu řešení příčin, pak EU, členské země OSN včetně České republiky musí tlačit zejména na Spojené státy a válečníky NATO, aby uvolnili potřebné prostředky a kapacity. Pro začátek třeba jen desítky miliard dolarů ročně a spolu s tím i část sil, které až dosud tak snadno vyhazovali a proplýtvali na zbrojení, výcvik teroristů, válčení a barbarské okupační režimy. Je nutné dosáhnout změny nepřijatelných metod politiky USA, NATO a EU a spolu s tím i změny rabovací politiky nadnárodních korporací a finančního kapitálu vůči Asii a Africe, případně vůči Kosovu, ale i vůči Ukrajině. Jen to oslabí a do rozumných mezí svede migrační vlny. Česká vláda by neměla zaujímat roli lokajské loutky, která se nechá bez odporu vodit a na české občany přesouvá náklady své vlastní zbabělosti a katastrofální politiky Spojených států, Německa a dalších, kdo spoluzodpovídají za příčiny této krize. Také česká vláda by měla převést prostředky až dosud každoročně vyhazované na podporu expanzí USA a NATO na účely humanitární. Samozřejmě je nutné myslet především na naše občany a začít zabezpečovat i vnější hranice a vnitřní kontrolu.

Statisíce uprchlíků proudících do Evropy, kteří se zde chtějí usadit – pokud se to skutečně stane – bezesporu do budoucna Evropu změní. Evropa už bude po této migraci zkrátka jiná. Bude to dobře nebo špatně, nebo je to zbytečná obava?

Evropa se neustále mění a v minulosti už miliony ekonomických imigrantů či uprchlíků před válkami a násilím přijala. Stačí se podívat na někdejší koloniální velmoci Británií počínaje a Francií a Holandskem konče. Ale i Německo již dříve vstřebalo z ryze zištných zájmů ohromný počet Turků, když je potřebovalo jako levnou pracovní sílu. Ten proces imigrace probíhá neustále. Jsou v něm prvky pomoci, ale i zájem vysávat z chudých zemí potřebné pracovní síly. Otázkou pak je to, zda jsou a budou migrační proudy zvládnutelné v čase a obsahu. Aktuálně za situace, kdy Spojené státy a jejich „ochotní“ rozpoutali v řadě zemí peklo, a kdy kapitál vyspělých, nejbohatších zemích vykrádá i v období globální civilizace chudé státy bez ohledu na důsledky, se z migrace stává nezvládnutelný proces a hrozba.


Ve sněmovně jste řekl, že: »Migranti nejsou žádná nepřátelská armáda, nejsou to zločinci. Jsou to ekonomičtí běženci, kteří se snaží dostat do lepších sociálních a ekonomických podmínek. Jsou to však i lidé, kteří prchají před válečnými konflikty.« Nemáte z nich ani trochu obavy, mohou přece mezi nimi být zástupci tzv. Islámského státu. Když vidím nekončící řady utečenců, lituji matky a děti, ale zároveň vidím, kolik je mezi nimi mladých statných mužů. Nezanesou k nám násilí, které v jejich zemích zdomácnělo? Nejsou pro nás tito lidé bezpečnostní hrozbou?

Zaznamenal jsem veřejné vyjádření pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčová, kterou si dovolím citovat: „Ne všem, kdo sem přijdou, se podaří najít zázemí a budou muset jít do podmínek, které nebudou úplně optimální. Troufám si tvrdit, že organizované skupiny se zaktivizují a dojde k obchodu s lidmi, neoprávněnému zaměstnávání cizinců, kteří budou pracovat v nedůstojných podmínkách. To bude nová výzva pro organizovaný zločin.“ Mám za to, že to, o čem mluvila vrchní státní zástupkyně, může být skutečně vážným problémem. A pak ještě zkratovité jednání lidí, kteří bez práce a s pocitem beznaděje mohou sáhnout k sebezničení nebo chtít ohrozit jiné. Podobné případy při existenci mnohamilionové armády nezaměstnaných a desítek milionů evropských chudých se vyskytují už nyní. Ale co se týče takzvaného islámského státu, ten je výsledkem působení Spojených států v Iráku a v Sýrii. Obdobně se v Afghánistánu s přispěním USA zformoval svého času Taliban. Obě tato uskupení dostala zbraně a finance a leckdy i výcvik z euroatlantických zdrojů. Největší bezpečnostní hrozbou pro Evropu a svět jsou nyní svou politikou a jejími důsledky Spojené státy a NATO. Vidíme to na počtu lidských obětí, počtu uprchlíků a rozsahu humanitárních katastrof, které v součtu politika údajného boje za demokracii a fakticky boj o ropu, o kontrolu zdrojů způsobil.

Většina utečenců, kteří k nám přicházejí, a jsou v záchytných táborech, v ČR zůstat nechtějí. Míří především do Německa, kde je lepší sociální systém. Někteří však nakonec zřejmě budou muset vzít za vděk i naší zemí. Jsme na to připraveni? Přece jen mají jiné zvyky a zvyklosti, přicházejí ze zemí s jinou kulturou, náboženskými zvyky…

Problémem současného českého kapitalismu nejsou a nebudou jen uprchlíci a jejich pobyt. Česká společnost má dnes půl milionu nezaměstnaných a není často schopna nebo ochotna se důstojně postarat o své sociálně slabé, nemocné a hendikepované, o rodiny s dětmi, o důchodce. Za těchto okolností jistě, bude-li nutné přijmout vyšší počty migrantů z kulturně odlišného prostředí, dopadne i na ně a na nás veškerá ekonomická, sociální a kulturní omezenost české verze kapitalistické společnosti, ve které by podle pravice se měl každý umět postarat o sebe bez pomoci jiných a zejména bez pomoci státu sám. V uplynulém čtvrtstoletí už Česká republika statisíce imigrantů vstřebala, na větší nápor v krátkém čase ale není připravena. Tím spíše by měla vláda klást odpor tomu, co nám vlády a spolky mocných vnucují jako jediný recept světového a evropského pořádku.

Je tu i otázka jazyka, školství… To by asi bylo hodně složité.

Kde je vůle, tam je problém prvotní jazykové bariéry jistě překonatelný. Desetitisíce Vietnamců a dalších to dokazují. České školství, čeští učitelé a všichni pedagogové předvádějí někdy i v mizerných pracovních podmínkách a za mizerné platy neuvěřitelné výkony. Takže otázka jazyka a vzdělání imigrantů může být problémem, ale až dosud to nebyl problém nezvládnutelný a zcela určitě to není a nebude ani do budoucna ten hlavní problémem, se kterým je nutné se v případě přijetí azylantů a obecně migrantů vyrovnávat.

Chodíte často mezi lidi, jak občané ČR podle vás na situaci dívají? A proč?

Setkávám se s celou škálou reakcí od otevřené nenávisti k cizincům přes silné obavy, strach z nich, z toho, že jim bude nutné poskytnout bydlení a pracovní místa, až po soucit s těmi, které bída nebo války a násilí vyhnaly z domovů a přivádějí do Evropy. Nejsou jednoduché recepty a nelze očekávat nebo projektovat a vynucovat si nějaké vždycky správné a vhodné postoje. Je nutné vnímat oprávněné obavy, respektovat je, ale je potřebné racionálně posuzovat to, co se děje a připomínat příčiny migrace a hledat spolu s lidmi řešení. U nás i napříč Evropou.

Jak hodnotíte práci a rozhodování české vlády v této oblasti (jak se zachovala ohledně kvót v Bruselu)? Jsme připraveni hájit nejen vnější hranici EU, ale také hranici ČR (máme vůbec dost vojáků, policistů?)? Může vůbec Evropa v případě potřeby zavřít hranice?

Vláda manévruje, hledá způsoby, jak se zavděčit vrchnosti v Bruselu, v Německu a jak si přitom nepohněvat vlastní občany. Hranice chce a nechce chránit, dost vojáků a policistů má a nemá. Vyhovuje jí, že ostnatým drátem své hranice uzavřeli Maďaři, že hranice uzavírají Chorvati a že ona může vypadat jako ta hezká, která to udělat nemusela. Úplné uzavření hranic Evropské unie není možné, ale tím spíše by měla naše vláda žádat a prosazovat v Bruselu i na půdě OSN řešení skutečných příčin migračních vln a dožadovat se změny expanzivní a brutální politiky Spojených států a NATO.

Co migrační krize udělá s popularitou populistických, nacionalistických stran v ČR i v Evropě? Už nyní lze pozorovat, že Evropané se radikalizují…

Radikálně nacionalistické strany, které budou vystupovat proti imigraci, mohou nepochybně získat větší podporu a vliv. Ale neznamená to, že by mohly změnit dosavadní systém nebo jej podstatně ohrozit. Ten systém konec konců nacionalismu využívá vždy, když se mu to hodí. To byl i případ okupace a odtržení Kosova od Srbska a nedávno rozvrat a vehnání Ukrajiny do občanské války povzbuzením nacionálních protiruských a dokonce i fašistických tendencí. Paradoxně velmi často radikálně nacionální strany těží jen z toho, že takzvané sociálně demokratické a liberální či konzervativní pravicové strany svou podporou vykořisťovatelské politiky a expanzí Spojených států a dalších členů NATO jim připravily půdu. Těží z toho, že politika sociálně demokratických stran a takzvané salonföhig pravice bývá v zájmu finančního kapitálu a nadnárodních společností silně asociální a udržuje vysokou míru nezaměstnanosti a chudoby i v těch nejbohatších zemích Evropy.
 
Jakou roli hrají v celé věci Spojené státy, nesnaží se právě ony oslabit Evropskou unii jako svého konkurenta?

Je dost důvodů pochybovat o tom, že by Spojené státy měly zájem na demokratickém a efektivním a přitom humánním řešení problému masových imigračních vln mířících do Evropy. Byly a jsou to přece právě Spojené státy, kdo tyto vlny svou barbarskou politikou lvím dílem vyprovokoval a přiživil. Až dosud se s mnoha miliony utečenců z Američany „opečovávaného“ Afghánistánu, Iráku a dalších zemí museli vyrovnávat především jiní, letos došlo i na Evropu. Nikdy vládám Spojených států, ať už v čele stáli Bushové nebo dnes Obama, nijak zvlášť nevadilo, že svým, řečeno s Václavem Havlem humanitárním“ bombardováním, vyzbrojováním teroristů a organizováním převratů vyvolávají obrovské humanitární katastrofy. Zlé jazyky tvrdí, že to, že vzniklá situace poškodí Evropskou unii a významně zatíží celou Evropu, může Spojeným státům vlastně jen vyhovovat v době, kdy americká ekonomika a politika postupně ztrácí dech v globální soutěži. Politika vlády Spojených států, jejich řeči o spojenectví a spolupráci s EU se pro mne v tomto případě stanou důvěryhodnými až tehdy, když Spojené státy začnou vydávat na pomoc uprchlíkům, které samy zplodily, a rozvráceným zemím, které zdevastovaly, alespoň sto až dvě stě miliard dolarů ročně. Tedy ty částky, které až dosud každoročně vlády Spojených států proválčí a které vydávají na vývoz zbraní a výcvik teroristů a organizaci převratů. Působí totiž až směšně, když EU nyní hledá desítky miliard eur na řešení humanitárních krizí a pomoc imigrantům, zatímco údajný přítel a spojenec investuje stamiliardy dolarů do politiky, kterou ty krize a uprchlické vlny přiživuje a vytváří. Buďto se EU demokratizuje a to znamená, že změní i svůj vstřícný a servilní postoj k expanzím Spojených států a NATO, nebo její existence nadále nebude zárukou vzájemně výhodné spolupráce států a národů, ale spíše diktátem silných nad slabými a překážkou skutečně mírového a sociálně spravedlivějšího řešení problémů současné Evropy a světa.

/MK/

Publikováno v deníku Haló noviny 28.10.2015


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama