Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.11.2015 20:48:55

V Evropě kvete nekontrolovaný internetový hazard

V Evropě kvete nekontrolovaný internetový hazard

V posledních třech letech vzrostl počet webových portálů umožňujících hraní hazardních her s nejasnou vlastnickou strukturou a sídlem mimo Evropskou unii.

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) proto upozorňuje na možný nekontrolovaný únik daňových výnosů, netransparentnost a v neposlední řadě i ohrožení dětí.
„Internetový hazard představuje závažný celoevropský problém, který je třeba začít společně rychle řešit. V současné době jsou daňové úniky odhanuty bezpečnostními experty na miliardy eur ročně,“ říká europoslanec Zdechovský, který je členem výboru pro vnitřní bezpečnost a spravedlnost.

Problém musí řešit celá EU společně

Evropská komise podle eurokomisařky Elżbiety Bieńkowské rizika těchto webových portálů nebere na lehkou váhu a uvědomuje si nutnost společného postupu na úrovni Evropské unie, který by měl být dostatečně rychlý a důrazný. „Například v červenci 2014 Komise schválila doporučení, jejichž účelem je chránit spotřebitele i hráče a zabránit hraní hazardních online her dětem. Vyšla také nová směrnice o boji proti praní peněz vztahující se na poskytovatele služeb hazardních her v EU,“ uvádí eurokomisařka Bieńkowská některé příklady dosavadních opatření ze strany Evropské unie.

„Vzhledem k naléhavosti celého problému je ale třeba boj s nekontolovaným  internetovým hazardem ještě více zintenzivnit. Členské státy mají nyní v oblasti legislativy omezující hazard volnou ruku, nicméně je třeba vzájemně spolupracovat. Internetový hazard nezná hranice, a proto považuji za nutnost řešit celou záležitost na evropské, nikoliv národní úrovni,“ dodává  europoslanec.

Podle Zdechovského je více než žádoucí přihlédnout ke zkušenostem  ostatních evropských zemí. Vedle legislativních opatření je veliká pozornost věnována i osvětě. Ve všech členských státech EU jsou  Komisí spolufinancována centra pro bezpečnější internet. Jejich úkolem je zvyšovat povědomí dětí, rodičů a učitelů o rizicích hrozícím dětem při využívání internetu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama