Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.11.2015 13:26:08

Stanovisko europoslanců k návrhu změny směrnice o nabývání a držení zbraní

Stanovisko europoslanců k návrhu změny směrnice o nabývání a držení zbraní

Návrh Evropské komise na změnu směrnice o kontrole nabývání a držení zbraní je dlouho očekávaným legislativním návrhem, k jehož zrychlenému předložení došlo bohužel teprve pod vlivem nedávného teroristického útoku v Paříži.

Potvrzuje se, že existuje slabé místo evropské legislativy v podobě nedostatečné kontroly pohybu zbraní v EU.

Evropská komise předložila návrh, který bude v následujících týdnech a měsících předmětem důkladné diskuse v Evropském parlamentu a mezi členskými státy. Považujeme předložený návrh za základ pro další jednání, které by se podle našeho názoru mělo soustředit především na potírání nelegálního obchodu se zbraněmi a zlepšení kontroly a dohledu nad tím, jak je nakládáno s automatickými zbraněmi, které měly být znehodnoceny tak, aby nemohly být následkem případných dílčích úprav znovu zprovozněny. 

Podotýkáme, že návrh Evropské komise se nedotýká podmínek legálního držení jednoranových zbraní v kategoriích lovecké, sportovní, obranné apod., vyjma některých aspektů jejich prodeje, zejména po internetu.

Jsme připraveni na základě odborné diskuse s experty zodpovědně posoudit návrh na rozšíření kategorie A (zakázané zbraně) o automatické zbraně, které byly přeměněny na poloautomatické, civilní poloautomatické střelné zbraně, které mají vzhled zbraní s automatickým mechanismem, a střelné zbraně spadající do kategorie A, které byly znehodnoceny, a podpořit ho pouze v případě, že se prokáže, že jejich legální držení je zdrojem nebezpečné trestné činnosti anebo se s nimi nelegálně obchoduje. Naším společným cílem je učinit maximum pro to, aby se snížilo riziko dalších teroristických útoků v Evropě.

Součástí legislativních změn by měla být opatření typu povinné výměny informací mezi členskými zeměmi umožňující účinné sledování přeshraničního pohybu zbraní a důsledná evidence zbraní v národních registrech, zahrnující i převody (tj. změnu majitele) znehodnocených střelných zbraní nebo jejich součástí.

Cílem připravované legislativní změny musí být zvýšení bezpečnosti evropských občanů bez zbytečných zásahů do úpravy podmínek legálního držení zbraní. Z tohoto pohledu také budeme návrh EK posuzovat. Důraz musí být kladen na opatření efektivně potírající veškeré nelegální nakládání a obchod se zbraněmi, protože právě tyto jevy jsou často úzce spojené se závažnou trestnou činností nebo dokonce i s mezinárodním terorismem.

M. Dlabajová, P. Ježek, K. Konečná, L. Niedermayer, P. Poc, P. Svoboda, M. Šojdrová, P. Telička, T. Zdechovský

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama