Česká Lípa [okres Česká Lípa]

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.11.2015 10:39:53

Zastupitelé rozhodli, že dluh Sdružení Českolipsko neodpustí

Zastupitelé rozhodli, že dluh Sdružení Českolipsko neodpustí

Sdružení Českolipsko dluží České Lípě téměř milion korun. Zastupitelé České Lípy včera jednali o tom, jestli dluh odpustí, nebo budou chtít peníze půjčené sdružení v roce 2011 vrátit. Při hlasování návrh prominout téměř miliónový dluh jednoznačně odm

 

Sdružení Českolipsko dluží České Lípě téměř milion korun. Zastupitelé České Lípy včera jednali o tom, jestli dluh odpustí, nebo budou chtít peníze půjčené sdružení v roce 2011 vrátit. Při hlasování návrh prominout téměř miliónový dluh jednoznačně odmítli. Sdružení Českolipsko tak nyní musí hledat jiné možnosti pro vyrovnání se s dluhem a řešit svoji další existenci.

„Samotné prominutí dluhu by z pozice města Česká Lípa jako věřitele a současně člena sdružení nesplňovalo všechny kritéria péče řádného hospodáře a povinností s tím spojených,“ konstatoval místostarosta Juraj Raninec.

Českolipští zastupitelé obdrželi od zástupců členských mikroregionů Sdružení Českolipska 19. října 2015 stanovisko k finanční situaci Sdružení Českolipska, ve kterém navrhli, aby město Česká Lípa, jako věřitel, nepožadovalo uhrazení dluhu včetně příslušenství ze smlouvy o půjčce z května 2011. Současně zástupci mikroregionů uvedli, že pokud město Česká Lípa jejich požadavku vyhoví, zváží své další setrvání ve Sdružení Českolipsko po dobu minimálně udržitelnosti doposud realizovaných projektů, tak aby se naplnily podmínky udržitelnosti.

„Můžeme hledat racionální důvody k prominutí dluhu, na druhou stranu si umím představit kolik bychom toho mohli za tuto částku udělat pro občany České Lípy, kolik kilometrů chodníků nebo opravených hřišť,“ poznamenala starostka Romana Žatecká.

Zastupitelé konstatovali, že půjčku 1,5 mil. Kč poskytlo město Česká Lípa na návrh  tehdejšího místostarosty Tomáše Vlčka. Bez úroků a bez jakéhokoliv jištění. V usnesení z června 2014 souhlasili tehdejší zastupitelé s návrhem starostky Moudré  na prodloužení splacení dluhu, do okamžiku ihned po obdržení financí z dotačních titulů. Tehdejší starostka Moudrá byla až do 27. 2. 2015 předsedkyní Sdružení Českolipsko, ale sama nezajistila naplnění tohoto usnesení. Teprve v květnu letošního roku se městu z dlužné částky vrátilo 600 tisíc korun.

S ohledem na tyto požadavky zástupců mikroregionů i správní rady Sdružení Českolipsko, byl zastupitelům města Česká Lípa předložen návrh na prominutí  dluhu, jehož aktuální výše  činí na jistině částku 900.000,-Kč, od 1.července 2015 je po splatnosti a počínaje uvedeným dnem přirůstá k jistině smluvní úrok z prodlení ve výši 0,05% za každý den prodlení.

Zastupitelé města včera také zvolili vyjednávací tým, který je pověřen jednat se Sdružením Českolipsko a hledat reálné možností budoucího zachování fungování i existence sdružení. Jeho členy jsou zastupitelé Mgr. Juraj Raninec, Ing. Roman Kozák. Mgr. Zdeněk Ježák a František Chot.

V závislosti na výsledcích budoucích jednání by měli nejpozději do 31. ledna 2016 informovat zastupitele  města Česká Lípa a na nejbližším zasedání by měly být předloženy nové návrhy na řešení situace.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama