Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.12.2015 6:17:26

Zástupci krajů opět rokovali o situaci v kultuře a v cestovním ruchu

Zástupci krajů opět rokovali o situaci v kultuře a v cestovním ruchu

Ve čtvrtek ožila zasedací místnost zastupitelstva Středočeského kraje již 12. setkáním Komise Rady Asociace krajů pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Ve čtvrtek ožila zasedací místnost zastupitelstva Středočeského kraje již 12. setkáním Komise Rady Asociace krajů pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch. „Zasedání bylo výjimečně jednodenní, potřebovali jsme dořešit zásadní témata jako Integrovaný regionální operační program nebo Národní program pro cestovní ruch 2016+,“ sdělil místopředseda Komise Zdeněk Štefek.

Právě systém organizace, podpory a řízení cestovního ruchu je dlouhodobě nejen kraji kritizován. Na zasedání byly předneseny informace z plzeňského Fóra cestovního ruchu i z diskuse o řízení cestovního ruchu pořádaní společností C.O.T., aktuální stav přípravy Národního programu cestovního ruchu 2016+ i postoj k zákonu o cestovním ruchu uvedla ředitelka Mattyášovská.

Komise doporučila také uzavřít dohodu o spolupráci s Fórem cestovního ruchu, která by měla být dalším logickým krokem k systematizaci podpory cestovního ruchu.

Cestovní ruch a památková péče se pak spojil při představování projektu Národního památkového ústavu Klíč k památkám, do kterého se kromě soukromých vlastníků památek mohou zapojit i kraje a jejich vlastněné památky.

Argumenty pro získávání prostředků na kulturu zase dodala přednáška na téma Ekonomické a neekonomické přínosy festivalů vážné hudby.

Zástupce Ministerstva pro místní rozvoj pak představil konečnou podobu Integrovaného regionálního operačního programu ve specifickém cíli 3.1 a odpovídal na množství konkrétních dotazů. Do poslední fáze přípravy kritérií byly alespoň v případě výzev pro muzea a galerie kraje zapojeny, podařilo se též konec výzvy posunout o jeden měsíc, do července 2016. Konečné slovo ale bude mít monitorovací výbor 30. listopadu.

Po schválení vzájemné spolupráce krajů se Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska došlo i ke konkretizaci této spolupráce, která se rozvíjí i na bázi výměny informací a společného tlaku na navyšování prostředků na obnovu památek.

„Komise také doporučila Radě Asociace krajů stát se partnerem soutěží „Památka roku“ a „Mladí fotografují památky“ a krajům zapojit se dle svých možností do akcí „Brány památek dokořán“ a „Dny evropského dědictví““, doplnil radní Štefek. Zároveň se bude pracovat na nové společné soutěži „Proměny památek“.

V různém se Komise pak zabývala konkrétními projekty spolupráce Asociace krajů - akcí Pražského hradu k 700. výročí Karla IV, akcí „České památky v Paříži“ a také nabídkou Literárních novin na „krajskou“ přílohu Literárních novin Region kulturní a literární.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama