Ing. Michal Kučera

  • TOP 09
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.12.2015 12:31:37

Ekologie a terorismus v Paříži

Ekologie a terorismus v Paříži

Jakkoli jsou aktuální hrozby spojené s terorismem pro západní svět důležité, Evropa nesmí rezignovat na dlouhodobou snahu o zlepšování klimatu.

V Paříži se za přísných bezpečnostních opatřeních koná velmi důležitý summit OSN o změnách klimatu. Jakkoli jsou aktuální hrozby spojené s terorismem pro západní svět důležité, Evropa nesmí rezignovat na dlouhodobou snahu o zlepšování klimatu.

Tři týdny před začátkem klíčového jednání o klimatických změnách Paříží otřásly teroristické útoky, které stály život 130 lidí, dalším stovkám ho navždy změnily. Evropa v přímém přenosu sledovala razii na pařížském předměstí i to, jak se při honu na útočníky zastavil život v jejím hlavním městě, Bruselu. Zcela přirozeně debata o islámském terorismu dominuje v médiích, veřejných projevech předních politiků i debatách nad sklenkami v mnoha evropských restauracích.

Přesto Evropa nesmí v aktuální debatě o bezpečnosti rezignovat na snahu o zlepšení životního prostředí. Nesmí ji ani upozadit, nesmí finanční prostředky vyčleněné na snižování emisí CO2 snižovat ve prospěch bezpečnostních složek.

Jakkoli jsou změny klimatu na obrazovkách méně dramatické, politici se k nim nevyjadřují s naléhavým tónem v hlase v mimořádném vysílání, rozhodně to neznamená, že by byly méně významné nebo – dovolím si tvrdit – méně nebezpečné.

Evropa nesmí ze svých cílů slevit ze dvou hlavních důvodů. Prvním z nich je samozřejmě životní prostředí samotné. Summit OSN v Paříži má stanovit cíle pro snižování emisí CO2, zástupci zemí se mají také dohodnout na způsobu, jak rozvojovým zemím finančně pomoci k naplňování těchto cílů. Samotnému summitu po několik měsíců předcházela celá řada bilaterálních schůzek a jednání na nejvyšší úrovni tak, aby se zvýšily šance na dohodu. Ta by přitom mohla přinést reálné změny, skutečně pomoci zpomalit devastaci životního prostředí. Ne hned. Ne v několika minutách, které budou přenášet všechny zpravodajské televize světa pod záložkou “Breaking news”, ale postupně, po malých krocích, ale snad jistě a odpovědně. Odborníci se mohou dohadovat o tom, zda jsou navrhované limity dostačující, zda by čísla neměla být jiná, nebo o tom, kolik peněz z rozpočtu by se na jejich dodržování mělo odsypávat z jednotlivých rozpočtů. Důležité ale je, aby zástupci více než 190 zemí v Paříži našli společnou věc.

Druhý důvod souvisí s aktuální situací v Evropě. Západní svět se nesmí vzdát toho, co jej definuje. Pokud se Evropa nebo USA vzdají snahy o ochranu a zlepšování životního prostředí, vzdávají se zároveň jednoho z rysů vyspělé společnosti, kterou se proti barbarským terorismům snaží chránit. Pokud ustoupí od tohoto postoje ve prospěch boje s terorismem, jsou jim o krok blíž.

Psáno pro blog.idnes.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama