ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.12.2015 14:36:59

Ministerstva se hádají, dotace jsou ohroženy

Ministerstva se hádají, dotace jsou ohroženy

Kompetenční spor Ministerstva vnitra (MV) a Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) vede k odkladu čerpání dotací na výstavbu vysokorychlostního internetu.

14 miliard korun z evrospkých dotací se bude čerpat v nejlepším případě až ke konci roku 2017. Tyto infomrace zazněly dnes na Podvýboru pro pro ICT průmysl a e-Government Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Národní plán rozvoje sítí nové generace má významné zpoždění. Dokument, na který je navázáno čerpání evropských dotací, je stále v plenkách. Premiér Bohuslav Sobotka přitom bez udání důvodu odmítl prodloužení lhůty o jeho dopracování a na vládě jej chce mít do konce letošního roku. Pokud ale evropská komise vyhodnotí materiál jako nekvalitní, žádné dotace nebudou. Kvalitní strategie je totiž tzv. předběžná podmínka ze strany EU.

Důvodem problémů jsou kompetenční spory mezi ministry MPO a MV, které zpracování plánu prodloužilo o bezmála půl roku. Rozhodnutím Sobotky je nakonec odpovědným MPO, Ministerstvu vnitra však zůstaly lukrativní projekty budouvání Registru pasivní infrastruktury (RPI) a Jednotného infomračního místa (JIM). Sporům tak možná zdaleka není konec.

“Prohlášení, že první dotace na výstyvbu vysokorychlostního internetu budou čerpány až na konci roku 2017 je varovné. Komentář, že se o peníze z EU nemusíme bát, protože je lze čerpat až do konce roku 2023 vypovídá o zkresleném pohledu úředníků na věc. Ohroženo není jen 14 miliard evropských dotací, ale zejména konkurenceschopnost našich podniků a zahraničních investic do nových technologií,” uvedl předseda hospodářského výboru PSP ČR Ivan Pilný.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama