Mgr. Ing. Petr Vysloužil

kandidát pro volby do EP za KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • Bedihošť
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.12.2015 13:37:37

Tomio Okamura v roli lorda Runcimana

Tomio Okamura v roli lorda Runcimana

Tomio Okamura má nové poslání. Cítí se být povolán řešit národnostní problémy Ukrajiny. Chce se podívat na „zoubek“ ne zrovna jednoduchému postavení Rusínů na Ukrajině, potažmo přímo na bývalém území předmnichovské ČSR t.j. Podkarpatské Rusi.

Poslanci Parlamentu ČR Tomio Okamura, Jaroslav  Holík a Radim Fiala navštívili zcela nedávno v prosinci tohoto roku bez povšimnutí médií Ukrajinu, respektive  Podkarpatskou Rus. Jejich návštěva vyvolala na Ukrajině značné pobouření.

Poslanci zde navštívili tři zdejší města: Užgorod, Mukačevo a Svaljavu. Na tom by nebylo nic špatného, pokud by přijeli páni poslanci obdivovat krásy této části Ukrajiny. Nic takového se však nekonalo. Poslanci za SPD navštívili Zakarpatskou Ukrajinu ze zcela jiných pohnutek. Využili pozvání rusínských  organizací na Zakarpatí nejen k prezentaci svých silně nacionalistických názorů na nynější poměry panující v  současné Ukrajině. Nic proti tomu, pokud by byly prezentovány na patřičných místech a ne někde v tělocvičně v periferní části Ukrajiny. Chválihodné bylo od přítomných poslanců přijít tomuto problému s postavením Rusínů na kloub přímo na místě.  Od organizátorů schůzek  jim byly předány dokumenty o pronásledování a útlaku etnických Rusínů páchaných představiteli současné vládní moci, které budou údajně použity jako podklady pro budoucí jednání v PČR.

Je nepochybné, že situace na Ukrajině je velice složitá, sám jsem Ukrajinu mnohokrát navštívil včetně uvedených měst a celé Zakarpatské oblasti. Je nesporné, že je v této části  Ukrajiny prorůstání organizovaného zločinu, členů Pravého sektoru do státních struktur obzvláště silné. A nic nenasvědčuje, že červencové jmenování nového gubernátora Zakarpatské oblasti Genadije Moskala posunulo věci k lepšímu.

„Mise“ Tomia Okamury mi v mnohém připomíná nechvalně známou návštěvu lorda Waltera Runcimana v rozbouřeném roce 1938 v předmnichovské ČSR.

Výsledkem návštěvy tohoto anglického diplomata byl ve finále další hřeb do rakve Benešova Československa a výrazně upevnil postoj britské vlády k otázce řešení Sudetské krize. Že to pro  nás dopadlo vše tragicky  Mnichovem v září 1938 netřeba dodávat.

 Domnívám se tímto dle mého soudu, že tato „návštěva“ našich poslanců  za SPD, byť možná v dobré víře,  může být zneužita nacionalistickým hnutím Rusínů, jež je podezdřelé z napojení na ruskou tajnou službu FSB,   k další destabilizaci již tak velice komplikované situaci na Ukrajině.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama