Ing. Marie Pěnčíková

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.12.2015 4:31:00

Lokální topeniště jsou problém

Lokální topeniště jsou problém

Vláda kývla na návrh Ministerstva životního prostředí, aby úřad směl kontrolovat přímo u lidí doma, čím topí. Toto téma vyvolává bouřlivé diskuse nejen mezi veřejností, ale také mezi odborníky.

Musíme si uvědomit, že tento návrh přichází proto, že znečištění ovzduší v České republice je skutečný problém a to nejen lokálním, ale plošným a ministerstvo už na tuto situaci muselo nějakým způsobem zareagovat. Dle statistik bylo v roce 2012 5500 předčasných úmrtí z důvodu expozice polétavým prachem, a to je číslo, které nemůžeme ignorovat.

Uznávám, že to, že přístup do obydlí k provedení kontroly budou mít úředníci, je svým způsobem zlomové, ovšem budeme se muset začít touto myšlenkou vážně zaobírat. Jak upozorňuje zejména pravicová opozice, je obydlí člověka dle Listiny základních práv a svobod nedotknutelné. Toto právo však není neomezitelné, je možné jej omezit zákonem, a to i pokud je to nezbytné pro ochranu života nebo zdraví osob, pro ochranu práv a svobod druhých.

Bohužel, lokální topeniště způsobují v průměru třicetiosmi procentní podíl na znečišťování ovzduší. Ve velkých aglomeracích působí samozřejmě převážně jiné zdroje znečištění, na vesnicích a malých městech je ale podíl lokálních topenišť ještě vyšší.

Opravdu nastává doba, kdy se musíme zamyslet nad tím, jestli není na čase upřednostnit právo na zdraví před právem na nedotknutelnost obydlí. Zatím se jedná o návrh, který bude určitě podroben ještě hluboké diskusi a kritice, možná se objeví během té doby i jiná alternativa, protože již teď registrujeme návrhy na kontroly komínů pomocí dronů apod., ale je nutné tuto debatu otevřít a změnit náš přístup ke kontrole lokálních topenišť.

Určitě by bylo nejlepší, kdyby si lidé sami uvědomovali, co tím, že spalují odpad a podobné škodliviny, způsobují, avšak obávám se, že na prevenci je už krapet pozdě. Určitě ani tento návrh není dokonalý.

Souhlasím s tím, že se lidé budou bránit tomu pouštět do domu úředníka, aby jim zkontroloval, co spalují. Můžeme ale alespoň doufat, že tato „pohrůžka“ bude působit preventivně. Sama jsem zvědavá, jakým směrem se diskuse nad tímto návrhem bude v budoucích týdnech a měsících ubírat.

Jedno je jisté. Lokální topeniště jsou problém, který nám přerůstá přes hlavu, a máme tady návrh, který se pokouší jej řešit.

Marie Pěnčíková, poslankyně PS PČR za KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama