Ing. Mgr. Miroslav Poche

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.01.2016 12:09:09

Na cestě k digitální Evropě bez překážek a diskriminace

Na cestě k digitální Evropě bez překážek a diskriminace

Digitální revoluce mění současný svět. Mění způsob, jakým komunikujeme, užíváme služby, nakupujeme i pracujeme. A my musíme být připraveni držet krok a dohlížet na to, aby nikdo v tomto závodě nezůstal pozadu.

I proto jsme v Evropském parlamentu schválili usnesení a vyzvali Komisi, aby co nejrychleji přijala iniciativu o jednotném digitálním trhu, kterou představila loni v květnu. Strategie je postavena na souboru návrhů a opatření, které by především měly vést k odstraňování překážek, které nyní brání obchodování napříč evropskými státy a spotřebitelům znemožňují přístup ke zboží i službám na základě místa pobytu. Evropští spotřebitelé nemohou být nadále diskriminování formou tzv. geografického blokování, kdy obyvatelé jednoho státu nemají přístup k internetovým službám jiných zemí Evropské unie, ať už se jedná o nákupy digitálního obsahu či zboží z online obchodů.

Samozřejmě celkový dopad změn je daleko širší. A to nejen pro koncové spotřebitele. Nové možnosti a sjednocená pravidla povedou k růstu hospodářství celé osmadvacítky, vytvoření nových příležitostí pro podniky, podnikatele i spotřebitele a v neposlední řadě k tvorbě nových pracovních míst napříč evropskými státy. Jednotný digitální trh představuje jednu z nejpodnětnějších oblastí, která se dynamicky vyvíjí s potenciálem přinést evropské ekonomice významné finanční zisky.

Neméně důležité je, aby digitalizace pronikla i do veřejné správy na všech úrovních, což zvýší efektivitu její činnosti. Právě v oblasti e-Governmentu má Česká republika co dohánět. Dle indexu DESI (digitální ekonomika a společnost), který vydala Komise v únoru loňského roku, se Česká republika v oblasti digitalizace veřejných služeb nachází mezi státy evropské osmadvacítky až na 25. místě. S tím, že digitální ekonomika představuje budoucnost, souhlasí i česká vláda. Právě zlepšení pozice České republiky a celková podpora jednotného digitálního trhu je i jednou z priorit vlády Bohuslava Sobotky. Ta v srpnu loňského roku schválila Akční plán pro rozvoj digitálního trhu, který se zaměřuje na aktivity pro rozvoj digitální ekonomiky v příštích třech až pěti letech.

Samozřejmě jakékoliv změny, a digitální pokrok není výjimkou, s sebou přináší možné negativní dopady, které nesmíme přehlížet. V tomto případě zejména jistou formu sociálního vyloučení, pokud nebudou zajištěny rovné příležitosti pro všechny občany. Nejde jen například o to, aby všichni Evropané měli zajištěn přístup k rychlému internetovému připojení, ale zároveň musíme lidem pomoci naučit se v digitálním prostředí orientovat. Právě toto představuje pro nás, sociální demokraty, jednu z hlavních priorit. Stejně tak musí být kladen důraz na ochranu spotřebitelů i všech pracujících.

Digitální prostředí se stále vyvíjí a změny, které přicházejí s digitálními inovacemi, se promítají do všech aspektů našich životů. Musíme proto na tento pokrok reagovat, abychom mohli plně využívat všech příležitostí a podnětů, které nabízí. Na konci této cesty by měla stát silnější a konkurenceschopnější Evropa i Česká republika.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama