ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.02.2016 10:28:39

Prezident zakončil návštěvu kraje na Břeclavsku. Ocenil policisty

Prezident zakončil návštěvu kraje na Břeclavsku. Ocenil policisty

Návštěva vinařské školy ve Valticích, setkání se zástupci složek integrovaného záchranného systému, návštěva státní hranice a setkání s obyvateli i politiky z Mikulova.

 


Závěrečný třetí den své návštěvy strávil prezident Miloš Zeman v doprovodu jihomoravského hejtmana Michala Haška na Břeclavsku.

"Dnešek věnoval pan prezident Valticím, kde jsme navštívili Střední vinařskou školu, a diskutovali také s vinařskou obcí. Seznámili jsme pana prezidenta s aktuálním stavem nové legislativy i projektem nového vinařského centra. Je to investice, kterou v letošním roce provede Jihomoravský kraj, na jejím konci by mělo být nové zázemí pro vinaře," uvedl hejtman Hašek.

Ten spolu s prezidentem republiky následně na Oddělení cizinecké policie ve Valticích ocenil desítku policistů. "Jsme na jižní Moravě, místě, které bylo ze všech krajů v loňském roce nejvíce zkoušeno migrací. Na jedné straně jsme rekapitulovali a poděkovali českým policistům za to, že na naší státní hranici platilo české i evropské právo. V loňském roce se posunula schengenská hranice z řeckého a italského pobřeží na perón břeclavského nádraží a na jednotlivé hraniční přechody na jižní Moravě a případně v jižních Čechách. Bylo mi ctí dnes za účasti pana prezidenta ve Valticích osobně vyznamenat deset policistů cizinecké policie za jejich práci v loňském roce. Prezident se seznámil se situací přímo na státní hranici. Navštívili jsme státní hranici zde v Mikulově, pan prezident měl možnost prohlédnout si techniku, která je k dispozici, a mluvit s policisty ve výkonu služby o tom, jak aktuálně vypadají všechna opatření. Jednali jsme se zástupci bezpečnostních složek také o přípravách na možnou migrační vlnu. Musíme být připraveni na všechny eventuality. Zde platí obzvláště – kdo je připraven, není překvapen," zhodnotil hejtman.

"Mimo jiné jsem ocenil i policistku, která v loňském roce na perónu břeclavského nádraží z důvodu rychlosti, účelnosti a efektivity psala prověřovaným běžencům čísla fixem na ruku. Následovala vlna rozhořčených projevů,“ řekl hejtman, který připomněl, že kvůli přehlednosti ale pak podobným způsobem postupovaly i jiné země.

Prezident republiky následně zavítal do Mikulova, kde debatoval s politiky a následně i občany města. V Mikulově také svoji třídenní návštěvu zakončil.

"Letošní návštěva zahrnovala několik oblastí. První z nich byla jednání se samosprávami. Pan prezident navštívil vedle krajského zastupitelstva, kde se seznámil s aktuální přípravou Zásad územního rozvoje kraje, také další radnice – v Tišnově, Slavkově u Brna, Újezdu u Brna a v Mikulově, na všech těchto místech se setkal také s občany. Jsem velmi rád, že během prvního dne vyšel čas na pracovní večeři s lidmi, kteří brali večeři s prezidentem jako poděkování za svoji práci. Byli to olympionici, váleční i novodobí veteráni. Pan prezident se sešel také s dobrovolnými hasiči a vysoce ocenil jejich roli v integrovaném záchranném systému," uvedl Michal Hašek.

Druhý den návštěvy věnoval prezident Slavkovu u Brna a také Újezdu u Brna. Na každém místě se pan prezident zajímal o stav a obnovu památek, zejména těch drobných, a možností, jak pomoci jejich záchraně a opravám také z krajského rozpočtu.

"Standardem každé návštěvy je setkání s poslanci, senátory, podnikateli a firmami. Zvlášť bych vyzvedl firmu LIKO-S ve Slavkově u Brna, rodinnou firmu baťovského typu, kde se zaměstnancům říká spolupracovníci a kde se zaměstnanci opravdu podílejí na zisku. Podstatnou součástí návštěvy byla setkání s občany. Chci poděkovat za přátelskou atmosféru všem, kdo se jich zúčastnili,“ řekl prezident Miloš Zeman.

Prezident zejména ocenil vybudování Domova pro seniory s propracovaným poskytováním hospicové péče v Újezdu u Brna, který navštívil v úterý. „Byl vybudován za neuvěřitelně krátkou dobu, stál 170 milionů korun. Vím, jak se těžko peníze vydávají, o to víc si vážím toho, že se podařilo tento domov pro sto klientů vybudovat. Máme se starat o děti, staré a nemocné lidi. Trochu jsme ale zapomněli na paliativní péči, která nás už vede k nutné smrti, ale zabraňuje nenutné bolesti,“ řekl prezident republiky, který hejtmanovi Michalu Haškovi poděkoval za tento největší investorský počin kraje v uplynulém roce.

"Závěr návštěvy představovala v Mikulově debata na různá témata. Opět zmíním dálniční spojení Brno – Vídeň. Zítra bude krajské zastupitelstvo jednat o Zásadách územního rozvoje Jihomoravského kraje a bude hlasovat o takzvaných variantách řešení tohoto dálničního spojení. Věřím, že po zítřejším úspěšném rozhodnutí krajské samosprávy už půjdeme do finále a krajské zastupitelstvo ještě do voleb vydá nové zásady územního rozvoje," doplnil k závěrečnému dnu hlavy státu na jihu Moravy Michal Hašek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama