David Kádner

  • Nová Ves v Horách
  • starosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.02.2016 11:10:00

Vojenský technický ústav není přežitek. Může pomoct v nelehké situaci

Vojenský technický ústav není přežitek. Může pomoct v nelehké situaci

Ve čtvrtek 4. února 2016 navštívila Vojenský technický ústav, s. p. delegace výboru pro obranu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR vedená předsedou Davidem Kádnerem.

Členové poslaneckého výboru byli informováni o aktuální vědecko-výzkumné činnosti státního podniku Ministerstva obrany s důrazem na projekty související s možným řešením stávajících bezpečnostních a zdravotních rizik.

V úvodní části programu seznámil ředitel Vojenského technického ústavu, s. p. Mgr. Jiří Protiva členy poslaneckého výboru pro obranu s činností podniku, která spočívá ve výzkumu, vývoji, inovaci a zkušebnictví k naplňování potřeb státu. „Prioritně se jedná o pozemní a vzdušné síly Armády České republiky. Konkrétně o systémy velení a řízení, komunikační a informační systémy, průzkumné prostředky, zbraně a munici. Prostřednictvím tří odštěpných závodů chceme nabízet sofistikovaná komplexní řešení,“ řekl J. Protiva a zdůraznil, že cílem státního podniku je pracovat na inovativních technických řešeních s vysokou kvalitou a tím naplňovat strategické zájmy státu v oblasti obrany a bezpečnosti a rozvoje schopností ozbrojených sil a integrovaného záchranného systému.

Následně byly poslancům prezentovány nové trendy státního podniku související s využitím bezpilotních platforem a optických senzorů ve vztahu například k jaderné bezpečnosti, kontrole pohybu osob a vozidel ve dne i v noci nebo monitoringu a vyhodnocení krizových situací. V této souvislosti zmínil ředitel VTÚ ostré nasazení bezpilotního prostředku v muničním skladu Vrbětice a v litvínovské chemičce ve prospěch IZS.     

Poté proběhla praktická ukázka dílčích projektů z odborného portfolia odštěpných závodů VTÚLaPVO Praha - Kbely, VTÚPV Vyškov a VTÚVM Slavičín. K zhlédnutí byly například pozorovací a monitorovací systémy, bezpilotní prostředky Optoelektron a Sokol, gyroskopicky stabilizované hlavice, anténní nosiče a přepravní box Biobox. Součástí programu bylo také letové nasazení bezpilotního rotorového univerzálního prostředku s kolmým startem a přistáním s přímým přenosem leteckého monitoringu zájmových oblastí na řídící stanoviště operátora.

„Děkujeme za možnost nejen na vlastní oči zhlédnout část odborného portfolia VTÚ, ale zejména za odbornou diskusi k profesním schopnostem tohoto státního podniku. Vzájemně to bylo přínosné pro obě strany. Byl to počáteční výrazný impuls spolupráce VTÚ s výborem pro obranu do budoucna. Chtěli bychom být více v kontaktu a věřím tomu, že to napomůže, aby společnost nebrala státní podnik jako nějaký přežitek, ale naopak, instituci, která může pomoci do budoucna v této nelehké bezpečnostní situaci,“ řekl předseda poslaneckého výboru pro obranu David Kádner.

S průběhem premiérové návštěvy byl spokojený také ředitel státního podniku VTÚ Jiří Protiva: „Představili jsme VTÚ v komplexní podobě, s důrazem na projekty aktuální bezpečnostní problematiky. Diskutovali jsme rovněž témata, která úzce souvisejí s využíváním schopností státního podniku nejen Armádou ČR, ale i ostatními ozbrojenými a bezpečnostními složkami. Je zde oboustranný zájem na intenzivnější spolupráci,“ zhodnotil návštěvu poslanců z výboru pro obranu ředitel VTÚ.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama