Mgr. Miluše Horská

  • BPP
  • Pardubice
  • místopředsedkyně Senátu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.02.2016 14:06:00

Je nutné reformovat Dublinské dohody. V bodě uprchlíků naprosto selhávají

Je nutné reformovat Dublinské dohody. V bodě uprchlíků naprosto selhávají

Senátoři diskutovali v Berlíně o migrační krizi.

Migrační krize postihuje Německo skutečně velmi citelně. O tom se přesvědčila senátorka a místopředsedkyně Senátu Miluše Horská společně se třemi kolegy senátory z obranného výboru Senátu své během dvoudenní návštěvy Berlína.

Předseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost František Bublan a místopředsedkyně Senátu Miluše Horská

Předseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost František Bublan a místopředsedkyně Senátu Miluše Horská

Na konci ledna v Berlíně proběhla jednání se zástupci německé vlády a obou komor německého parlamentu, přičemž zejména během debaty s poslanci obranného výboru spolkového sněmu zazněla od německých kolegů naléhavá prosba na pochopení současné situace s migranty. Německo jich přijalo dosud přes jeden milión.

Ministr spolkové vlády Peter Friedrich během bilaterálního jednání jasně řekl: „Německo je přetížené a má obtíže se zvládáním současné migrační krize.“ Senátorka Horská se s ministrem shodla na nutnosti zesílit činnost Frontexu a celkového společného postupu v rámci schengenské spolupráce. „Současná krize navíc ukazuje, že je třeba reformovat také Dublinské dohody, které zejména v bodě registrace uprchlíků naprosto selhávají“, sdělila Horská. Obě strany se naopak rozcházejí v otázce povinných kvót pro přijímání uprchlíků. Horská upozornila ministra Friedricha také na to, že přímo v Sýrii disponuje ČR dosud otevřenou ambasádou, která je v plánech EU významným styčným bodem pro distribuování humanitární a jiné pomoci.

Každý den do Německa dorazí 2 000 až 3 000 uprchlíků. V pohotovosti je tak policie, armáda, ale i složky veřejné správy a samosprávy. Kvůli integraci dětí uprchlíků bylo například nutné povolat učitele-důchodce. Tato krize však Německo také staví před nové výzvy v otázkách bezpečnosti. Po událostech se sexuálním obtěžováním v Kolíně nad Rýnem jsou posíleny také složky pro boj s terorismem a poslanci Bundestagu také potvrdili, že Německo zpřísňuje svou dosavadní migrační politiku a že je připraveno přijímání uprchlíků zamítat, bude-li to nezbytné.

Návštěva českých senátorů proběhla v rámci Strategického dialogu mezi Českou republikou a Německem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama