Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.02.2016 21:22:20

Zastřešení věže v Hradeníně získalo ocenění

Zastřešení věže v Hradeníně získalo ocenění

Zastřešená tvrz v Hradeníně se dočkala významného ocenění – získala I. místo v soutěži Cena cechu klempířů, pokrývačů a tesařů ČR v kategorii „Tesařské dílo“.

Zastřešená tvrz v Hradeníně se dočkala významného ocenění – získala I. místo v soutěži Cena cechu klempířů, pokrývačů a tesařů ČR v kategorii „Tesařské dílo“.

„Gotická tvrz z konce 14. století je jednou z nejcennějších památek svého druhu na území naší země. Kraj jí koupil v roce 2012 a postupně jí opravuje. Přidávám se ke gratulaci, ocenění nové střechy na obdélné věži je uznáním práce projektanta i zhotovitelské firmy Fortna stav s.r.o.,“ sdělil radní Štefek.

Firma Fortna stav, která vyhrála výběrové řízení, rekonstrukci věže zahájila v únoru 2015, na podzim byla rekonstrukce již hotova.

Tvrz ze 14. století představuje ukázku honosného venkovského sídla drobné šlechty a členů bohatých měšťanských rodů z období vrcholného a pozdního středověku. Dochován je vyzděný příkop, obdélná věž se zbytky kamenických článků, část hradeb s polygonální baštou a renesanční most.

V 19. století byla upravena do podoby výstavné selské usedlosti, která však ve 20. století prošla obdobím devastace. Od roku 2012 se nachází ve správě právě Regionálního muzea v Kolíně.

Záměrem Regionálního muzea v Kolíně i kraje je uskutečnit postupnou obnovu tvrze. Mimo již stabilizované věže je poškozen renesanční most, kde dochází k degradaci zdiva – počítá se s následnou opravou a podepřením mostu a doplněním vypadaných prvků. Zdivo začíná vypadávat i v dalších částech areálu. V polygonální baště zase hrozí zřícení kleneb, také na ní bude po opravě klenby umístěna střecha.

„V další fázi rekonstrukce Hradenína chceme využít zdrojů z Integrovaného regionálního operačního programu. V tvrzi by měla být nové expozice z bohatých sbírek muzea, stodola by mohla být přestavěna na centrální depozitář a konzervátorské pracoviště,“ dodal radní Štefek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama