Ing. Václav Votava

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.02.2016 11:13:40

Babišovo levné pivo jako laciný populismus?

Babišovo levné pivo jako laciný populismus?

Byla to ČSSD, která do koaličních jednání vnášela myšlenky snižování daní, zejména u potřebných a sociálně citlivých komodit.

Prosadili jsme a vládní koalice zavedla sníženou 10% sazbu na léky, knihy, dětské pleny a nenahraditelnou dětskou výživu či suroviny k výrobě potravin určené pro lidi s celiakií a fenylketonurií.

Podle rozpočtových možností se nebráníme ani přesunu dalších komodit do této snížené sazby DPH, ale podporujeme, aby se tak stalo především u základních potravin, mezi které patří maso, mléko a mléčné výrobky, máslo, chleba a podobně. Nejsem však přesvědčen, zda lze do těchto komodit zařadit točené pivo. To se mi zdá značně nekoncepční.

Pan ministr Babiš přichází s návrhem, bez předešlého projednání v koalici, jako s marketingovým tahem na podporu EET. Nechci raději spekulovat, zda nejde spíše o populismus v souvislosti s blížícími se krajskými a senátními volbami.

Je navíc otázkou, jestli by se snížení sazby DPH vůbec promítlo do snížení ceny piva pro zákazníka. Řada dotázaných provozovatelů restaurací se vyjádřila v duchu, že by tím kompenzovala spíše své náklady se zavedením EET. Vyjádření pana ministra o podpoře především venkovských hospod pokulhává, protože řada živnostníků, kteří je provozují, nejsou plátci DPH nebo neposkytují stravovací služby.

Obsah koaliční dohody stále platí. Pro sociální demokracii je prioritní zachovat stabilitu daňového systému. Jakýkoliv zásah do systému daní musí být především nejdříve široce projednán v rámci tripartity a koaličních rad, nikoliv lacině prohlašován v televizních diskuzích.

Ing. Václav Votava (ČSSD), předseda rozpočtového výboru PS PČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama