ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.02.2016 12:03:05

Díky měření objednanému krajem došlo k zásadnímu posunu v kauze AZOS

Díky měření objednanému krajem došlo k zásadnímu posunu v kauze AZOS

Středočeský kraj v průběhu minulého roku objednal na své náklady u Státního zdravotního ústavu (SZÚ) měření emisních látek vycházejících z nymburské firmy AZOS.

Na základě tohoto měření bylo zjištěno, že existuje výduch spojený s dochlazovací částí pece, kterým unikají emise z této části pece do ovzduší. Podle úředníků krajského úřadu, kteří v minulém týdnu provedli na místě další šetření, se velmi pravděpodobně jedná o původce zápachu, na který si obyvatelé Nymburka dlouhodobě stěžují.

„Tímto měřením, které zadal Středočeský kraj, jsme dosáhli v kauze AZOS zásadního posunu. Výsledky měření jsme postoupili krajskému úřadu, který z nich vyvodí důsledky. Tento výduch nebyl podle zjištění Odboru životního prostředí KÚSK firmou uveden v žádné z žádostí o integrované povolení, za což jí podle zákona hrozí pokuta až několik milionů korun,“ uvedl hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Krajský úřad Středočeského kraje zároveň převezme stavební řízení o zastavení výroby, které doposud projednával stavební úřad v Nymburce. Ten se ale nedávno prohlásil za podjatý. „Aby nedošlo k dalšímu prodlení v této věci, bude o dalším postupu rozhodovat krajský úřad jako nadřízený orgán. Vzhledem k novým skutečnostem budeme zvažovat i předběžné opatření v podobě zastavení výroby. Nejpozději chceme ve věci rozhodnout do začátku dubna. Dříve nám to zákonné lhůty bohužel neumožňují,“ uvedl zástupce ředitele krajského úřadu Aleš Růžička.

Při kontrolních měřeních ve firmě AZOS nebyly dosud naměřeny takové hodnoty emisních látek, které by překračovaly zákonem dané limity. „Neplatí, že čím vyšší hodnoty emisních látek, tím vyšší zápach. Aby k podobným případům již nedocházelo, rád bych inicioval změnu zákona o ovzduší u specifických emisních limitů, aby tyto typy výrob, které mohou obtěžovat zápachem, byly emisními limity zajištěny,“ doplnil hejtman Petera.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama