Mgr. Jiří Mihola, Ph.D.

  • KDU-ČSL
  • Brno
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.02.2016 8:24:00

KDU-ČSL podporuje domácí vzdělávání

KDU-ČSL podporuje domácí vzdělávání

V souvislosti s novelou školského zákona opět vyvstala otázka možného uzákonění individuálního čili domácího vzdělávání na druhém stupni základních škol.

Tuto možnost plánoval prosadit již exministr Fiala. Schválení minulé novely školského zákona obsahující domácí vzdělávání na druhém stupni bylo podpořeno ve školském výboru, ale pozměňovací návrh nebyl přijat v Poslanecké sněmovně.

Nyní získal pozměňující návrh opět podporu ve školském výboru a k jeho podpoře se hlásí zástupci pěti poslaneckých klubů.

Domácí vzdělávání je v ČR možné na prvním stupni od roku 2005. V novele školského zákona se počítá s možností domácího vzdělávání v rámci zavedení povinného roku předškolní docházky.

Je zřejmé, že domácí vzdělávání klade velké nároky na rodiče. Zároveň jsem ale přesvědčen, že rodiče chtějí pro své děti to nejlepší a pokud se domnívají, že je nejlepší cestou domácí vzdělávání, měli bychom jim to umožnit. Ve většině zemí, kde je povoleno domácí vzdělávání, je povoleno po celou dobu povinné školní docházky.

Národní ústav pro vzdělávání na základě své srovnávací studie v roce 2012 zakotvení domácího vzdělávání doporučil.

Jiří Mihola
předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama