PhDr. Ing. Mgr. et Mgr. Jiří Valenta, DBA

  • KSČM
  • Plzeňský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.02.2016 9:22:46

Rakovina demokracie - oligarchizace

Rakovina demokracie - oligarchizace

..

 

  Tak již i u nás začíná oligarchizace nabývat zcela konkrétních, bohužel až neúnosných, kontur. Kdo by doposud nevěděl, co to ta "oligarchie" vlastně je, tak se velice zjednodušeně jedná o osoby a jimi vykonávaný způsob politické moci. Tato moc se koncentruje v rukou hrstky vyvolených a bývá úzce provázána se soukromým sektorem, zejména s jeho finančními a mediálními prvky.  

  Dá se říci, že oligarchie, jako styl exekutivního řízení společnosti, je přesně pravým opakem demokracie. Nebojím se ani tvrdit, že "panství oligarchie" se obává i samotný kapitalistický systém volné soutěže a to přesto, že ji paradoxně sám stvořil. Stavební principy oligarchie totiž mohou jeho organismus, obdobně jako rakovina prostřednictvím svých metastáz lidské tělo, zcela paralyzovat.

  Většinou se problémy s oligarchy začínají registrovat až v době, když tito jsou ve svých privátních sférách působení již přibližně stejně silní, nebo i dokonce silnější, než je mateřský stát. Náhle je máme přímo na očích a současně zjišťujeme, jak umně, efektivně a hlavně také nenápadně, propojili zájmy svého majetkového portfolia s osobní, či zprostředkovanou, angažovaností ve vrcholné politice. A to, aniž by si toho široká veřejnost, do té doby nějak výrazněji všimla.

  Asi tušíte, kdo mezi nejvýznamnější oligarchy patřil, či kdo jím může být. Nechci se však rozepisovat o oligarších "Východu" v popředí například s Michailem Chodorkovským, ani o "Západu" zastoupeným, mezi mnoha jinými, mediálním magnátem Silviem Berlusconim, ale o představitelích a projevech, "vývojově suché větve politiky", u nás.

  Za jednoho z představitelů latentní, tedy do jisté míry skryté, oligarchie může být považován rádobypodnikatel Bakala, masivně sponzorující nejen posthavlistické struktury, ale také rozličné parlamentní pravicové subjekty.  

  Přímou a kratší cestou k nastolení panství oligarchie se vydalo hnutí ANO, v čele s "mužem nedostižného střetu zájmů" Babišem, a tak jsme nuceni vnímat oligarchické dopady na celostátní úrovni prakticky denně.

 Nově nás však musí zarazit fakt, že "rakovina demokracie",  začíná prorůstat i do pater nižších. V již dohledné době proběhnou volby do krajských zastupitelstev a kdybych měl v této úvaze zohlednit „svůj“ Plzeňský kraj, mohu potvrdit, že zde bude nejspíše lídrem kandidátní listiny ANO Miloslav Zeman, majitel významné firmy INEL, lídrem sociální demokracie, její několikatýdenní člen,  Josef Bernard, bývalý generální ředitel a spolumajitel firmy ŠKODA Transportation. Oba dva pánové, ač nejspíše úspěšní podnikatelé, jsou ale praktickou politikou "nepolíbeni". A věřte, že mnozí řadoví členové obou politických uskupení, takto jejich vedením vytýčený směr k regionální oligarchizaci a tak i k preferenci stranické i politické bezzásluhovosti, nesou poměrně úkorně.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama