Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.04.2011 10:21:00

Věci veřejné musí vysvětlit vážné korupční podezření

Věci veřejné musí vysvětlit vážné korupční podezření

Informace o údajném uplácení, kdy někteří představitelé a poslanci strany VV dostávají údajně za svou mlčenlivost a loajalitu v obálkách finanční odměnu, považuji za mimořádně závažné.

Pokud se tyto informace potvrdí, jedná se o nejvážnější korupční skandál na půdě Poslanecké sněmovny od jejího ustavení v roce 1993.

Přestože ctím pravidlo, kdy představitel jedné politické strany nehodnotí vnitřní fungování strany druhé, v tomto případě se může jednat o závažné porušení všech myslitelných demokratických principů, a to přímo na úrovni jedné z vládních stran.

Pokud jsou takové praktiky běžné uvnitř strany Věci veřejné, mám mimořádný důvod k tomu, abych se obával, že ministři za stranu Věci veřejné aplikují své zvyky i na jimi ovládaných ministerstvech.

Věci veřejné musí veřejnosti jednoznačně vysvětlit toto vážné korupční podezření, vysvětlení by měl požadovat i předseda vlády Nečas, předsedkyně Poslanecké sněmovny Němcová a také orgány činné v trestním řízení a daňová správa. Pokud někteří poslanci VV upláceli či se nechávali korumpovat vedením strany, měli by okamžitě rezignovat na poslanecký mandát.

Celý případ na druhé straně dokazuje to, co jako ČSSD říkáme již dlouhou dobu a o čem se na veřejnosti doposud mluvilo spíše šeptem. Totiž, že strana Věci veřejné je kombinací sekty a podnikatelského projektu, mocenským nástrojem „bývalého“ majitele bezpečnostní agentury ABL Víta Bárty k tomu, aby nadále zvýšil svůj mocenský a ekonomický vliv, a to právě prostřednictvím politiky na nejvyšších úrovních.

Pokud aktuálně Jaroslav Škárka tvrdí, že si celou věc pouze vymyslel a po „kalouskovsku“ mystifikoval novináře, je to opravdu těžko uvěřitelné. Ministr financí svou mystifikaci sice ustál, ale nelze nyní „mystifikační lež“ aplikovat na všechny závažné problémy vládních stran. Snad ani ministři  Bárta a John si nemohou myslet, že občané budou schopni do nekonečna tolerovat toto vládní tahání veřejnosti za nos.

Je paradoxní, že lidé, kteří zde před volbami mluvili o politických dinosaurech, o novém stylu politiky, lepší politické kultuře a boji proti korupci si musí zřejmě uplácet vlastního prvního místopředsedu strany, aby držel jazyk za zuby a Vít Bárta společně s dalšími sponzory strany mohl nadále balamutit společnost tím, že oni jsou jedinou správnou možností politické volby.

Věci veřejné nám už několik měsíců dokazují, že oni tou alternativou skutečně být nemohou. Opuštění všech slibů voličům, vytvoření pravicové koalice s politickými dinosaury, špionážní a nyní možná i úplatkářské praktiky v této straně jednoznačně mluví o opaku.
 
ČSSD očekává, že celá záležitost vážného korupčního podezření, včetně podezření na možné daňové úniky, bude jednoznačně objasněna a nezávisle a objektivně vyšetřena kompetentními orgány státu.
 
Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama