Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.02.2016 10:37:59

Proč jsem podpořil elektronickou evidenci tržeb

Proč jsem podpořil elektronickou evidenci tržeb

Po všech peripetiích a zjevné obstrukci pravicové opozice, se odhodlala vládní koalice k tomu, že již nebude tolerovat zneužívání jednacího řádu.

Obstrukce jsou sice legitimním nástrojem opoziční práce, ale taj jako někdy začnou, tak by měly i skončit. Ale to poslanci ODS, TOP 09 a STAN nehodlali a naopak zneužívali třetího čtení k omezování demokraticky zvolené vládní většiny. Nicméně hlavním důvodem protlačení elektronické evidence tržeb (EET) byly výhody, které současná vláda jejím zavedením předpokládá.

Tou první a zásadní výhodou je boj proti šedé ekonomice a zejména sjednocení podmínek pro podnikání a narovnání tržního prostředí ve prospěch všech poctivých podnikatelů. Je také si nutno uvědomit, že krácení tržeb vede k daňovým únikům, snižuje příjmy do zdravotnictví a sociálních služeb a zejména vůči těm poctivým je to absolutně neférové jednání, které nelze nadále tolerovat.

Ministr financí slibuje zavedením EET vyšší příjmy do státního rozpočtu, které pomohou zajistit lepší fungování státu a posílí i veřejné služby. Nechápu odpor poctivých podnikatelů či komunálních pravicových politiků, protože lze získat celkem až 18 miliard korun, z nichž 4 miliardy přitečou do rozpočtů obcí. Taktéž se posílí rozpočty krajů o 1,5 miliardy korun. Což opět může zlepšit životní podmínky i kvalitu a dostupnost veřejných služeb pro občany země.

Málo se také hovoří o zavedené negativní praxi, kdy zejména ve službách platí podnikatelé svým zaměstnancům minimální mzdu a zbytek odměny vyplácí z černých fondů. To, že tyto nízké mzdy znemožňují zaměstnancům si brát úvěry či hypotéky je zřejmé, tak jako jejich výše důchodů či podpor v nezaměstnanosti či v době nemoci jsou minimální. Nehledě na skutečnost, že snižováním plateb do sociálního a zdravotního systému jsou vlastně „okrádáni“ nemocní a zdravotně postižení.

Programové prohlášení vlády jasně deklaruje boj proti daňovým únikům a proti šedé ekonomice. Stát přece nemůže nečinně přihlížet daňovým podvodům a obcházení platných zákonů. Důvodem proti zavedení EET také není to, že tento systém se teprve zavádí v řadě zemí EU. Právě naopak se Česká republika může stát nositelem pokroku. To, co je důležité, je zajistit funkčnost a bezproblémový chod systému, který nebude znamenat výrazné finanční zatížení podnikatelů. A také ochranu všech poskytovaných údajů v rámci zákona o ochraně osobní údajů a v rámci ochrany údajů finanční správy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama