Mgr. Martina Berdychová

Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.02.2016 10:10:29

Neslyšící děti stále nemají rovné podmínky ve vzdělávání

Neslyšící děti stále nemají rovné podmínky ve vzdělávání

Konference Neslyšící a bezbariérová společnost - první setkání neslyšících v Poslanecké sněmovně.

Inkluzivní vzdělávání neslyšících dětí, žáků a studentů v současném českém vzdělávacím systému? Ano, či ne? A pokud ano, za jakých podmínek? Téma velmi citlivé, a to především z pohledu rodičů (slyšících i neslyšících) dětí s handicapem sluchu. Na inkluzi existuje řada pozitivních i protichůdných názorů napříč všemi zúčastněnými stranami (rodiče, lékaři, pedagogové, politici).

První otázka: Lze vůbec vzdělávat neslyšící děti v běžných třídách?

Jejich rodným (přirozeným) jazykem je český znakový jazyk.

V běžných třídách se vyučuje mluveným českým jazykem. Tento jazyk je pro neslyšící děti cizím jazykem, který se musí také naučit, aby mohli ve svém životě běžně komunikovat v naší společnosti.

Další otázka: Jak na specifické vzdělávací potřeby neslyšících dětí reagují vznikající prováděcí předpisy na ministerstvu školství, jak bude aplikována loňská novela školského zákona?

Neslyšícího žáka musí vyučovat znakující pedagog (slyšící i neslyšící). Asistent nestačí. A co neslyšící dítě bude dělat o přestávkách? S kým a jak bude komunikovat, když asistent má volno? S kým se podělí o své radosti, první lásky, že chce jít odpoledne hrát kopanou, jít do kina? Slyšící děti nerozumí znakovému jazyku a neslyšící dítě neumí mluvený český jazyk. 

Poslední otázka: Má stát peníze na asistenta pro neslyší dítě i v jeho volnočasových aktivitách?

Současná zkušenost i praxe je taková, že neslyšící dítě nemá možnost zapojit se  do volnočasových aktivit svých slyšících vrstevníků (fotbal, atletika, herectví, počítače apod.), protože se s ním nikdo nedomluví a na asistenta (případně tlumočníka do ČZJ) nejsou peníze.

Odpovědi budou v první tematické části konference hledat zástupci Ministerstva školství, České školní inspekce společně s představiteli komunity neslyšících i speciálních pedagogů pracujících s dětmi včetně ochránkyně veřejných práv.

„Velice se mě dotýká fakt, že neslyšící děti stále nemají rovné podmínky ve vzdělávání a že moje majoritní společnost neslyší, co neslyšící trápí,“ zdůvodnila poslankyně PČR a iniciátorka Martina Berdychová  (Východočeši), proč se ujala role hostitelky a současně „tlumočnice“ mezi oběma stranami.

Odpolední blok páteční konference v Poslanecké sněmovně bude věnován možnostem, jak odstranit komunikační a informační bariéru mezi neslyšícími a většinovou společností.

V této souvislosti bude o přípravě novely O rozhlasovém a televizním vysílání, vstřícné vůči neslyšícím, informovat náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová. Poté Analytička Úřadu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Soňa Tichá pohovoří na téma Zpřístupňování televizního vysílání osobám se sluchovým postižením z pohledu regulačních orgánů.

Konference Neslyšící a bezbariérová společnost je určena především politikům, zástupcům státní správy a poslancům, kterým přiblíží potřeby, zájmy a kritické aspekty týkající se vzdělávání neslyšících dětí.

Cílem konference je otevřít veřejnou diskuzi pro širou veřejnost, především pro rodiče (slyšící i neslyšící) neslyšícího dítěte, kteří se budou rozhodovat, do jaké školy umístit své dítě tak, aby byly plnohodnotně naplňovány jeho vzdělávací potřeby v oblasti komunikace, sociálně kulturních potřeb a celkového osobnostního vývoje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama