Mgr. Radek Augustin

  • SPOZ
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.04.2011 21:12:00

Vládně-koaliční zlé časy

Vládně-koaliční zlé časy

Zlé časy pro vládu nepřicházejí z vnějšku. Objektivně se jeví, že zlé časy přicházejí zevnitř vlády respektive koalice.

Karel Schwarzenberg po podpisu koaliční smlouvy prohlásil, že osud vlády bude záležet na tom, jak budou koaliční strany stát při sobě v dobách zlých. Podotýkám, že tato česká vláda se opírá o nevídanou většinu 118 hlasů v poslanecké sněmovně. Zlé časy pro vládu nepřicházejí však z vnějšku. Objektivně se jeví, že zlé časy přicházejí zevnitř vlády.

Nejprve uplácení/neuplácení šéfa SFŽP Libora Michálka a vina/nevina ministra ŽP Pavla Drobila a jeho pád. Svými schopnostmi/neschopnostmi se prezentuje ministr vnitra a předseda VV Radek John, což ho raketově vystřelilo z pozice nejoblíbenějšího politika mezi nejméně populární politiky.

Hrozící rozpad vlády, v době sporu ODS a VV o reformy proti korupci, byl zažehnán až prezidentem republiky a zkušeným politikem Václavem Klausem.

Svými výkony/nevýkony se představují další vládní aktéři. Vláda se mocně zakymácela pod náporem Vondrovy aféry Promopro. Ministr financí Miroslav Kalousek vyzval v poslanecké sněmovně svého kolegu ministra obrany Vondru k odstoupení! To se hned tak neslyší. V posledních dnech vyletělo obvinění/neobvinění o uplácení místopředsedy VV a poslance Škárky.  Atak by bylo možné uvádět další výkony a výroky.

Jako perličku uvádím bonmot/nebonmot Radka Johna na koaliční tiskové konferenci. Podle Johna stínoví ministři Věcí Veřejných představí stanovisko k návrhu vládnímu. Na což vedle stojící předseda vlády Nečas oponoval, že přeci jsou Věci Veřejné ve vládě, tudíž nemají stínové ministry. Ty má obvykle pouze opozice!

Na povrch vyplouvá „profesionalita“ vládního postupu, a to minimálně u některých členů vládně-koaliční sestavy. Převáží sebezničující tendence vlády? Kdo a co „probudí“ tuto českou vládu ze zlých časů? Vládní rekonstrukce? Prezident Václav Klaus? Anebo až předčasné volby?

Je to česká vládně-virtuální realita, nebo česká vládní realita?

 

Radek Augustin, místopředseda SPOZ

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama