Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.04.2011 15:46:25

Vyzýváme premiéra Nečase, aby navrhl odvoláni ministra Bárty

Vyzýváme premiéra Nečase, aby navrhl odvoláni ministra Bárty

Věci veřejné přijely do Poslanecké sněmovny tramvají a slibovaly, že zatočí s korupcí a zlepší vnímání politiky.

Výsledkem jejich činnosti je pravý opak, politickou kulturu dostaly až na samé myslitelné dno. Politika v jejich podání dnes připomíná tu nejhorší stoku.
 
Už bývalý místopředseda strany Věci veřejné Jaroslav Škárka promluvil o údajném uplácení „za loajalitu“, jež fungovalo ve straně Víta Bárty. Ať už je pravda jakákoliv, je dobře, že se to stalo, neboť se konečně ukazuje, jaké vztahy panují uvnitř této politické „firmy“ bývalého majitele bezpečnostní agentury ABL. Koneckonců, sám Škarka, místopředseda VV, pokládal podle svých slov předávání obálek s hotovostí za něco ve straně normálního, za jakousi odměnu za práci. Ano, v mafii to funguje úplně stejně, může ale takto fungovat demokratická politická strana, kontrolující dokonce čtyři ministerstva?

Ne, to je zcela nepřijatelné a je potřeba to říci nahlas. Jinak hrozí degenerace celé politické scény a tím i demokratického systému. Lidé jako Bárta a Škarka musí z politiky odejít. Stejně jako mlčenliví předávači obálek, pracující v jejich službách. Jsme toho názoru, že mafiáni do vlády nepatří.

Strana Víta Bárty nemůže předpokládat, že její včerejší exemplárně sektářské potrestání Jaroslava Škárky vyloučením z jejích řad jakkoliv řeší tento problém. Ba naopak. Skrývání se za chyby jediného muže nemůže zakrýt veškerá podezření z nelegálního financování funkcionářů strany z prostředků neformálního šéfa Věcí veřejných.

Samotný Bárta byl přitom již jednou v minulosti veřejně přistižen při lži. Stalo se to když dával premiérovi teatrálně své čestné slovo na to, že ABL na Praze 11 nesledovala politiky. Jenže sledovala.

V civilizované zemi by již ministr dopravy Bárta dávno rezignoval na svou funkci ve vládě. Nejen kvůli závažnému korupčnímu podezření, ale také kvůli odpovědnosti za celkové fiasko jeho politického projektu VV. Navíc tato vláda se pyšně nazvala „ vládou boje proti korupci“!

Premiér Nečas musí jednat, a vzhledem k tomu, že Bárta odmítá odstoupit sám (zcela v rozporu s předvolebními deklaracemi VV o politických dinosaurech), musí nyní jeho odvolání z vlády navrhnout prezidentu republiky on. Nikdo jiný to za něj udělat nemůže. A čím dříve to udělá, tím lépe. Tato kauza je mnohem konkrétnější, než případ Drobil.

Je nutno vrátit se k běžným demokratickým poměrům s alespoň základními a všem srozumitelnými parametry politické kultury. Ve vládě nemůže být ministr, který je důvodně podezřelý z toho, že prostřednictvím obálek s hotovostí uplácí poslance.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama