Filip Zachariaš

  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.03.2016 19:25:13

Parlamentní pravice nezná historii

Parlamentní pravice nezná historii

Mnoho let jsme navrhovali, aby byl 17. listopad připomínán i ve svém původním světově známém smyslu, jako Mezinárodní den studentstva.

Po roce 1989 bohužel došlo ke snaze tuto část naší historie bagatelizovat. A nyní znovu zástupci TOP 09 a ODS hystericky kritizovali, že by se vzpomínka na statečnost českých studentů a následnou odpornou reakci německých okupantů vrátila do názvu svátku dne 17. listopadu. Zvláště poslanci Kalousek a Stanjura se vyjádřili výrazně negativně proti Mezinárodnímu dni studentstva. 
Uráží tím mimo jiné i mnohé pamětníky nacistické okupace. Němečtí okupanti zabili dělníka Václava Sedláčka a studenta lékařské fakulty Jana Opletala na pokojné demonstraci 28. října 1938. To postupně odstartovalo velké demonstrace na protest proti okupaci. Jak víme, tak nakonec došlo na zásahy gestapa a jednotek SS, k popravám a internacím v koncentračních táborech a následovalo uzavření českých vysokých škol. 
Ústřední svaz československého studentstva v koordinaci s naší exilovou vládou vyvíjely v zahraničí tlak mezi spojenci, a tak mohlo dojít v roce 1941 k prohlášení 17. listopadu za Mezinárodní den studentstva. Nerozumím, jak to mohou představitelé TOP 09 a ODS pomíjet. Vidíme již delší dobu, že nemají co nabídnout, takže se jedná asi o zoufalou volbu témat. Nechceme ale, aby tito pánové překrucovali historii a dělali z Mezinárodního dne studentstva nějakou antikampaň vůči KSČM, když se jedná o svátek odporu studentů vůči nacistickému útlaku.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama