Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.04.2011 18:42:04

Bez podpory 101 poslanců je další existence vlády nemožná

Bez podpory 101 poslanců je další existence vlády nemožná

Další legitimitu vlády Petra Nečase je nutné ověřit hlasováním o důvěře v Poslanecké sněmovně.

Sociální demokracie považuje vývoj krize vlády Petra Nečase, kdy se dnes opět prohloubila ztráta důvěry mezi koaličními stranami a vláda postupně ztrácí jakoukoli akceschopnost k řízení naší země, za velmi závažný.

ČSSD považuje za chybné, že premiér Petr Nečas dnes spolu s demisí ministra Bárty a návrhy na odvolání ministrů Johna a Dobeše nepředal prezidentu republiky také návrh na odvolání ministra Vondry. Pro ČSSD je nepřijatelné, aby ministr Vondra, který čelí vážnému podezření z plýtvání stovek milionů korun coby šéf českého předsednictví EU, dále působil ve vládní funkci. Snaha premiéra za každou cenu udržet ministra Vondru ve funkci tak zcela devalvuje jeho snahu rekonstrukcí vlády znovunabýt elementární důvěru veřejnosti.

ČSSD proto věří, že se premiér a předseda ODS Nečas konečně zachová i v případě svého stranického místopředsedy zodpovědně a dnes nabídnutou rezignaci ministra Vondry přijme a doručí ji prezidentovi republiky v nejbližším možném termínu.

Přestože žádná z koaličních stran do této chvíle nevypověděla koaliční smlouvu, faktická podpora vládní koalice a legitimita současné vlády je po řadě protichůdných prohlášení špiček koalice, návrhů na odvolání ministrů a nových vládních ultimát zcela nejasná.

ČSSD proto považuje v současné chvíli za nutné, aby další fungování Nečasovy vlády bylo podmíněno novým hlasováním o důvěře vládě v Poslanecké sněmovně. Bez toho aniž by si vláda ověřila, že má k dispozici alespoň 101 poslanců, kteří podpoří její existenci, je její další fungování nemožné.

Pokud pravicová vláda nezíská důvěru Sněmovny, upřednostňuje ČSSD jako legitimní a racionální řešení nastalé situace nové volby. Je také třeba zdůraznit, že pro sociální demokracii není účast ve vládě cílem, ale pouze prostředkem k tomu, aby mohla napravit chybné kroky v politice Topolánkovy a Nečasovy vlády. K takovému úkolu ale potřebuje ČSSD získat od voličů silnější mandát, než stávajících 56 poslanců, kterými ČSSD disponuje v Poslanecké sněmovně.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama