Richard Dolejš

  • JAB
  • Zdice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.04.2016 10:44:00

Jsem zásadně proti stavbě megalomanského vodního díla na Berounce

Jsem zásadně proti stavbě megalomanského vodního díla na Berounce

Bouřlivé ohlasy veřejnosti vyvolala studie proveditelnosti vybudování suché nádrže na Berounce pod názvem "Protipovodňová ochrana dolní Berounky – studie retenční nádrže", která byla zpracována Povodím Vltavy.

Zvažovaný záměr Povodí Vltavy na vybudování nádrže o rozloze přibližně 1000 hektarů se 40 metrů vysokou betonovou hrází, na jehož realizaci se předpokládají celkové náklady ve výši přibližně 5 miliard Kč, by však podle poslance Richarda Dolejše (ČSSD) představoval příliš citelný zásah do krajiny, který by navíc vážně ohrozil turistický ruch a negativně ovlivnil život místních obyvatel.

"Jsem zásadně proti stavbě podobně megalomanského vodního díla na Berounce. Zároveň jsem přesvědčen že diskuse, kterou Povodím Vltavy předložená studie vyvolala, může být nakonec přínosem. Bude – li jejím vyústěním nalezení rozumné dohody všech dotčených stran. Protipovodňová opatření na této části toku Berounky jsou potřebná, nicméně je třeba důsledně zohlednit jejich celkové dopady na jedinečnou oblast Křivoklátska a životní prostředí. Jsem rád, že po předběžné konzultaci s hejtmanem Středočeského kraje Milošem Peterou máme na věc stejný pohled a vidím jednoznačnou vůli kraje k hledání k přírodě citlivějšího a vhodnějšího řešení. Jsem optimista a věřím, že megalomanskému projektu společnými silami zabráníme a realizován nebude. Je pro mě i lidsky nepřijatelné, aby jeho výstavbou došlo k devastaci panenské přírody v krajině spojované se jménem Oty Pavla a jednoho z nejkrásnějších míst ve Středočeském kraji " uvedl poslanec Richard Dolejš (ČSSD).

Rozporuplný návrh na výstavbu suchého poldru, který by měl před nebezpečím povodní chránit nejen obce na dolním toku Berounky, ale podle Povodí Vltavy v návaznosti také Hl. m. Prahu a německé Drážďany, vyvolal řadu petičních akcí pro i proti jeho realizaci. Podle poslance Richarda Dolejše (ČSSD) se i proto v této souvislosti připravuje společné jednání za účasti hejtmana Středočeského Miloše Petery (ČSSD), odborníků na danou problematiku, zástupců státních institucí, představitelů obcí a všech dalších dotčených subjektů.

"Předpokládaným výsledkem plánovaného jednání by mělo být především vyjasnění si pozic a nalezení shody v této otázce, při zohlednění všech relevantních zájmů. V souvislosti s tragickými následky povodní v letech 2002 a 2013, které napáchaly obrovské škody, naprosto rozumím obavám lidí z povodněmi ohrožených lokalit. Zastávám ale názor, že dnes lze najít takový způsob technologického řešení, který by byl minimálně v zájmu ochrany životního prostředí a turistického ruchu mnohem šetrnější a dle mého názoru efektivnější pro celou oblast Křivoklátska," uzavřel poslanec Richard Dolejš (ČSSD).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama