Doc. MUDr. Leoš Heger, CSc.

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.04.2016 8:23:00

Musíme řešit nedostatek lékařů na záchrankách

Musíme řešit nedostatek lékařů na záchrankách

Nedostatek lékařů postupně graduje, ale lékaři na záchrankách patřili k úzkoprofilovým již před dvaceti lety, kdy se začaly vést debaty o jejich posílení.

Od té doby  se prosadila různá opatření, jako např. osamostatnění záchranné služby a její odsunutí z nemocnic, přesunutí části činností z lékařů na samostatné záchranáře, přesun řízení a koordinace  samostatných středisek záchranné služby pod krajská centra, výrazná technická a komunikační podpora činnosti  záchranek nebo osamostatnění oboru urgentní medicína.

Žádná z těchto radikálních změn však situaci s lékaři nevyřešila a navíc implementace EU pravidel pro pracovní dobu a přesčasovou práci situaci výrazně zkomplikovala. Podobnou roli hrál i  obecný nedostatek počtu všech lékařů, který vede k jejich přetížení a nižší ochotě přijímat vedlejší úvazky na záchrankách. Bez  nich se lze jen těžko obejít.  Zájem o obor je nyní nutno  zvýšit  lepšími platy a případnými benefity na straně jedné a takovou odbornou přípravou v oboru, která by lékařům umožnila ve vyšším profesním věku  snadnou rekvalifikaci a  přestup do jiné, méně "adrenalínové"  činnosti  např. praktického lékaře. Bez tohoto  posílení dlouhodobého profesního výhledu zůstane pro mnoho lékařů obor urgentní medicína i nadále neatraktivní. 

Leoš Heger, místopředseda TOP 09

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama