Milan Štěch

"Slušně, ale důrazně."
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.04.2011 19:25:01

Bez vytvoření samostatného Palestinského státu nelze vybudovat trvalý mír

Bez vytvoření samostatného Palestinského státu nelze vybudovat trvalý mír

Předseda Senátu PČR jednal s generálním tajemníkem OSN.

Předseda Senátu Milan Štěch jednal v pátek 15. dubna ve Valdštejnském paláci s generálním tajemníkem OSN Ban Ki-moonem.

 Generální tajemník ocenil angažovanost České republiky v mírových misích OSN a vzpomněl rovněž skutečnost, že Československo bylo zakládajícím státem Organizace.

 Diskuse se týkala předně situace v Severní Africe a na Blízkém Východě. „Spojené národy budou samozřejmě spolupracovat s mezinárodními partnery na zajištění míru v oblasti a poskytnutí humanitární pomoci,“ konstatoval generální tajemník. Při té příležitosti vyzdvihl zkušenosti Česka s transformací a úspěšnou demokratizací, které ČR může zprostředkovat dalším státům.

 M. Štěch upozornil, že nelze zapomínat ani na řešení palestinské otázky. „Bez vytvoření samostatného Palestinského státu nelze vybudovat na Blízkém Východě trvalý mír a stabilitu,“ zdůraznil.

 Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková informovala generálního tajemníka o kandidatuře ČR do Rady pro lidská práva OSN pro roky 2011 a 2012. „Úsilí ČR má v oblasti prosazování lidských práv ve světě již velmi dlouhou tradici,“ připomněla.

 Upozornila, že v Česku je rovněž řada neziskových organizací, které se zabývají genderovou problematikou. „Musím konstatovat, že vaše země je na tom z hlediska rovnocenného postavení žen a mužů velmi dobře. Svědčí o tom i fakt, že dolní parlamentní komoru vede žena a horní parlamentní komoru muž,“ podotkl Ban Ki-moon.

 Dalším tématem, které bylo při setkání diskutováno, byla problematika odzbrojení a nešíření jaderných zbraní. V souvislosti s havárií v jaderné elektrárně Fukušima byla otevřena rovněž otázka jaderné bezpečnosti. „Nadešel nejvyšší čas, aby se mezinárodní komunita zabývala přehodnocením standardů jaderné bezpečnosti,“ uvedl generální tajemník.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama