ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.04.2016 18:45:00

Bezúplatný převod státních pozemků obcím bude zachován

Bezúplatný převod státních pozemků obcím bude zachován

Senát podpořil zavedení nové kompetence Státního pozemkového úřadu jako správce rezervy státních pozemků, který je oprávněn s těmito pozemky nakládat v rámci vytváření a udržitelnosti rezervy státních pozemků.

„Návrh zákona o Státním pozemkovém úřadu je poměrně obsáhlý, protože se týká celkem pěti návrhů novelizovaných zákonů,“ konstatoval na tiskové konferenci Senátorského klubu ČSSD senátor Martin Tesařík. A dodal, že lze plně souhlasit s vládním záměrem, aby zákon zajistil řádné a hospodárné nakládání s pozemky ve vlastnictví státu a v příslušnosti hospodaření pro Státní pozemkový úřad.

Senát podpořil zavedení nové kompetence Státního pozemkového úřadu jako správce rezervy státních pozemků, který je oprávněn s těmito pozemky nakládat v rámci vytváření a udržitelnosti rezervy státních pozemků. „Rezerva státních pozemků činí v současné době cca 160 tisíc hektarů,“ uvedl senátor Tesařík. Pozemky z této rezervy bude SPÚ používat ke všem převodům, které zákon ukládá. Aby nedošlo k úplnému vyčerpání tohoto zdroje pro potřeby státu, které teprve v budoucnu mohou nastat, ukládá tento zákon SPÚ zachovávat minimální výměru 50 tis. ha a včas doplňovat koupí od jiných vlastníků nebo vhodnou směnou s cílem rovněž zlepšit složení a zkvalitnění rezervy.  Senátoři ČSSD podpořili také návrh, aby se od 1. 7. 2018 přešlo už pouze na peněžní náhrady, a to v době 10 let. Po této době by byl vlastně zcela ukončen restituční proces.

„Za důležité považuji,“ zdůraznil Martin Tesařík, „že bude zachována možnost bezúplatného převodu státních pozemků obcím pro výstavbu bydlení. Vesnice se postupně vylidňují a jsem toho názoru, že opatření by mohlo napomoci oživení individuální výstavby. Norma má také umožnit zahrádkářům požádat o převod půdy pod zahrádkářskými a chatovými osadami, a to za cenu obvyklou. Žádost budou moci podat do 31. prosince 2018. Týká se to osad, které vznikly před 1. říjnem 1976. Do zákona tak vrací ustanovení, které pozbylo platnosti k 31. prosinci 2013.“

Senátoři za ČSSD podpořili také pozměňovací návrh senátora ČSSD Jana Hajdy, aby Státní pozemkový úřad vydával výroční zprávu jako další instituce např. ÚHOS nebo NKÚ. Odborná, ale i laická veřejnost by tak měly informace o činnosti úřadu, např. o stavu vypořádávání tzv. církevních restitucí.

Zákonem s pozměňovacími senátními návrhy se bude znovu zabývat Poslanecká sněmovna.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama