Doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.04.2016 20:16:00

Profíci na magistrátu

Profíci na magistrátu

Můžeme jásat, po několikaměsíčním období bezvládí a dohadů, máme v Praze konečně složenou radu, otázkou ale je, kolik to Pražany bude stát.

Při nástupu nových radních do úřadu jsme byli svědky mnoha různých prohlášení o programových shodách, profesionálním řízení města nebo konci záhadných kmotrů, kteří skrytě ovládají celou Prahu. Od voleb uběhl již rok a půl a městská rada ve složení ANO, ČSSD a Trojkoalice zatím dokázala přesvědčit Pražany pouze o tom, že jsme schopný národ, ale vládnou nám nemehla.

Programové shody byly natolik velké, že již únoru 2015 (tedy asi 3 měsíce po podepsání koaliční smlouvy) ANO a ČSSD volali po odstoupení náměstka primátorky za Stranu zelených Matěje Stropnického, protože nepodpořil koaliční hlasování o tendru na odpady v Praze. To by za normálních okolností bylo s největší pravděpodobností jen malé škobrtnutí na cestě za „lepším městem“, pro současné vedení Prahy to však odstartovalo maraton dohadů, nic neřešících schůzek a bohužel pro Pražany také přibližně rok dlouhou paralýzu rozhodovacího procesu na magistrátu hlavního města.

Důsledkem této neschopnosti přijímat jakákoliv rozhodnutí je třeba nový Metropolitní územní plán. Současná koalice vychází z územního plánu exprimátora Hudečka, který je nejen špatný ve všech ohledech, ale hlavně není v souladu s platnými zákony, na což ODS opakovaně upozorňovala. Vzhledem k nedostatkům připravovaného plánu si navíc můžeme být téměř jistí tak vysokým počtem připomínek, že nedojde k jeho včasnému schválení a hlavní město se od ledna 2021 ocitne bez platného územního plánu. Praha má v současné době jedno z nejdelších představebních řízení v celé Evropě a neexistence jakéhokoliv vodícího dokumentu úředníkům práci ještě ztíží a výstavbu v Praze zredukuje na absolutní minimum.

Dalším ze střípků mozaiky programové shody a profesionální práce na magistrátu byly pražské stavební předpisy. V průběhu prakticky celého roku jsme byli svědky dohadů mezi Matějem Stropnickým a Adrianou Krnáčovou o výslednou podobu této strategicky klíčové legislativy pro rozvoj města, kterou měl v gesci právě Stropnický. Na jejich finálním znění se ale rada nemohla shodnout tak dlouho, až Adriana Krnáčová kolegiálně zpracovala svojí vlastní verzi dokumentu nezávisle na Stropnickém, ten vzápětí prohlásil, že je koalice mrtvá (jen pro úplnost, stavební předpisy byly ministerstvem pro místní rozvoj vráceny magistrátu k přepracování, protože nesplňovaly požadavky MMR a EU). A mohla začít nová vyjednávání o vedení hlavního města.

Kdo by však čekal, že se vedení ANO, ČSSD a Trojkoalice poučí, byl by na velkém omylu. Po neúspěšném vyjednávání s ostatními zastupitelskými kluby se vrátily k jednacímu stolu opět tyto subjekty. Největším problémem vzniku staronové koalice byl překvapivě Matěj Stropnický, kvůli kterému se stejná koalice rok drolila a nakonec i rozpadla. Proti jeho jmenování byli tentokrát i členové jeho Trojkoalice. Když nový předseda Strany zelených zjistil, že ANO ani ČSSD ze svých požadavků na jeho neúčast v radě tentokrát asi necouvnou, přistoupil na klasickou vydírací taktiku. A celé tohle období bezvládí, kdy nebylo jasné ani to, jestli Praha bude mít rozpočet na rok 2016, bylo oficiálně ukončeno až tento týden.

Vyjednávací týmy došly k závěru, že bude nejlepší přistoupit na Stropnického podmínky a zařídit téměř všechno, co si mladý zastupitel usmyslel, jen aby už měli „klid na práci“, to, že následky budou stát Pražany nemalé peníze a profitovat z toho bude několik málo lidí je sice politováníhodné, ale pro „profíky na magistrátu“ asi nedůležité, jinak si jejich chování nelze vysvětlit. Důležité by to pro ně ale mohlo být, pokud by orgány činné v trestním řízení seznaly, že odkoupení tzv. Kliniky hlavním městem a její bezplatné poskytování určité skupině lidí výměnou za mandát radního naplňuje (soudě dle posledních několika výstupů olomouckého vrchního státního zastupitelství) znaky korupčního jednání a já bych si dovolil tuto koalici politických trafik upozornit, že v posledních pěti letech se zatýkalo i za menší nebo žádné prohřešky.

Psáno pro blog.idnes.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama