ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.05.2016 23:37:11

Čínské reálie III, aneb Farma třetího tisíciletí

Čínské reálie III, aneb Farma třetího tisíciletí

Necelých 300 km východně od Pekingu je území, na které když vstoupí Čech nebo Slovák, tak se na každém kroku střetne s projevy hluboké a nefalšované úcty a přátelství.

Je to Farma čínsko-česko-slovenského přátelství ve městě Cangzhou v provincii Hebei.

Farma byla založena v roce 1956 na území, kde byl hladomor a na žádost Čínské vlády tam tehdejší Československo darovalo 677 traktorů Zetor 25A, později obilní kombajny ŽM 303 a další zemědělské stroje a s nimi i české odborníky. Byl jsem zde v rámci svých poznávacích cest agrárních systémů světa v roce 1999 a nyní v rámci cesty senátní delegace podruhé. Ale jako bych tu nikdy nebyl, vůbec nic jsem nepoznal, po intervalu sedmnácti let zde nezůstal, doslova, kámen na kameni. Mám toho po světě v návaznosti na zemědělství procestováno hodně, ale podnik tohoto typu a této úrovně jsem viděl jenom zde.

Jeho název „Farma“ je zavádějící a možná odpovídal po založení. Dnes to je supermoderní obří podnik, který má svůj univerzitní kampus, vedle zemědělství provozuje petrochemii včetně těžby ropy, strojírenství, automobilku, High-tech průmyslovou zónu, bio medicínský výzkum, námořní přístav s logistickou zónou, odsolování mořské vody, letectví, hotelový komplex, atd.

O tom, že jste ocitli na území zcela neobyčejného podniku svědčí už příjezd do Cangzhou. Příjezdová komunikace spíše připomíná letištní ramvej, osmiproudá komunikace se čtyřmi pruhy v každém směru. Vzdáleně se vtírají do mysli naše Slušovice v dobách největší slávy, a to nejen širokou příjezdovou komunikací. Dominantou slušovického areálu byl obří sud u dostihového závodiště, zcela neobvyklé a nikde jinde u nás k vidění. Na Farmě je těch dominant více, ale ta zcela jedinečná, také neobvyklá, která už z dálky bije do očí je Český pavilon z Šanghaj Expo 2010. Zde ho po skončení expa koupili, rozebrali a převezli sem a znovu složili a postavili. A to hlavně proto, že zde chtěli mít významný český symbol, a věřte, že mají. Mohli v klidu  naši expozici projít. Je opravdu dobrá a neobyčejně nápaditá a nedivím se, že budila tehdy v Šanghaji oprávněný zájem a respekt návštěvníků Expa.

Můj respekt zde na Farmě získala jiná expozice, v níž se daleko na druhém konci světa ocitnete skoro doma a jste hrdý na naši malou zemi. Řeč je o zdejším pavilonu muzea, jehož větší část je věnovaná právě naší zemi a váže se na materiální pomoc, kterou jsme v druhé polovině padesátých let tomuto regionu poskytli. Nikde na světě asi není kompletní sbírka historických skvostů traktorů Zetor 25, Zetor Super 35, Zetor Super 50 jako zde. Byly to při startu Farmy rozhodující stroje, Dlouho jsem zůstal stát před panely s velkoplošnými fotografiemi obilního kombajnu ŽM-303 při práci na čínských polích, kteréžto jsme sem také dodávali. Moje vzpomínka v tu chvíli patřila šéfkonstruktérovi tohoto, na svou dobu nejmodernějšího stroje, docentu Hugo Bayerovi, který působil na Vysoké škole zemědělské v Brně, nyní univerzita Mendlu, a mám tu čest mít v indexu několik zkoušek s jeho podpisem. Byl to skvělý technik, pedagog i člověk a choval jsem k němu úctu. Představoval jsem si, kdyby tak zde mohl stát se mnou. Leč je to jen představa, protože pan docent, jinak skalní fanda brněnských basketbalistek, už několik let nežije. Stejně tak, jako slavná fabrika Zbrojovka, jejíž traktory Zetor Super zde, v daleké Číně, obdivují návštěvníci z celého světa. Inu doba se mění.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama