Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.05.2016 6:22:30

Dostavba skanzenu v Kouřimi finišuje

Dostavba skanzenu v Kouřimi finišuje

26. dubna navštívil radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek do skanzenu v Kouřimi, kde právě probíhal kontrolní den první etapy dostavby.

26. dubna navštívil radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek do skanzenu v Kouřimi, kde právě probíhal kontrolní den první etapy dostavby. 

„Již několik týdnů probíhají po technologické přestávce a nevhodných klimatických podmínkách ve skanzenu závěrečné práce, stavby jsou již téměř hotové, dodělává se černá kuchyně, zábradlí, schváleny byly též změny v tloušťce omítek. Už se těším na letní otevření,“ konstatoval radní Štefek.

V rámci projektu byla přenesena dvanáctiboká stodola ze Želejova z roku 1660 do blízkosti rychty z Bradlecké Lhoty, s níž tvoří usedlost z oblasti Podkrkonoší.

Na stylizovanou náves se obracejí štíty dvou stávajících objektů - statku z Týřovic a kovárny ze Starého Bydžova.

Severní stranu návsi doplňuje nově postavená usedlost z Podbrdska, její základ vytvoří rekonstrukce usedlosti Šperkovny ze Strašic. Dům doplnil špýchar z Kornatic.

Jižní stranu návsi v sousedství kovárny ze Starého Bydžova tvoří usedlost ze středního Polabí, v jejím čele se nachází obytné stavení v podobě zrekonstruované chalupy z Masojed a výměnek z Krchleb, spojený klenutou bránou. Jižní stranu usedlosti uzavírá zděná stodola, navržená podle podobných hospodářských objektů z konce 19. století. Bude sloužit jako depozitář zemědělských strojů.

Architektonickou dominantu nejvýše položené východní části návsi v prostoru mezi usedlostí ze Strašic a kovárnou ze Starého Bydžova tvoří mariánský sloup z Konárovic. V rámci celkového restaurování díla byl doplněn nezachovalý sokl sloupu a chybějící hlavy sousoší P. Marie s Ježíškem. Do nové polohy na východním okraji areálu byla přenesena i barokní socha sv. Donáta. 

V domě ze Strašic a v chalupě z Masojed probíhá stavba černých kuchyní s chlebovými pecemi. Na objektech usedlostí z Podbrdska a středního Polabí se provádí příprava na nanášení hliněných omítek.ítek, jsou osazovány rámy oken a dveří, a postupně jsou stavěny kamenné ohradní zdi. Pokračuje také náročná stavba klenuté brány z Masojed. V celém areálu muzea se dokončují terénní úpravy a provádí se údržba většiny stromů.

Hotový je i komplikovaný zhášecí systém, zahrnující i nádrže se strojovnou. Stojí už i zrestaurované sochy a oplocení areálu, v objektech jsou již rozvody vody a elektřiny, kanalizace. 

 Stavbu realizuje firma BFK – GEMA art group a je financována za pomoci Regionálního operačního programu Střední Čechy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama