Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.05.2016 8:35:00

Produkce českého zemědělství roste, pro zvýšení výkupních cen děláme maximum

Produkce českého zemědělství roste, pro zvýšení výkupních cen děláme maximum

Čeští zemědělci vyprodukovali za první čtvrtletí letošního roku téměř 110 tisíc tun masa, což je o 0,6 procenta více než ve stejném období loňského roku.

O více než čtyři procenta vzrostl i nákup mléka od tuzemských producentů, a to na celkových 625 milionů litrů. Vyplývá to z dat, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Zatímco produkce hovězího a drůbežího masa rostla o 8,1 procenta, resp. o 8,3 procenta, výroba vepřového klesla o 6,2 procenta. Výroba mléka pak vzrostla o 4,1 procenta.

„I přes těžkou situaci v zemědělství je tento trend velice pozitivní. Snažíme se dělat maximum pro to, aby se situace stabilizovala a začala se zlepšovat, především pokud jde o výkupní ceny,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Výkupní ceny totiž meziročně většinou klesly, pouze u jatečného skotu rostly o 0,4 procenta. Průměrná cena jatečných býků byla v prvním kvartálu letošního roku 46,91 Kč za kilogram u živého zvířete a 85,38 Kč v jatečné hmotnosti. Výkupní cena vepřového klesla o 7,4 procenta, prasata tak prodávali zemědělci za 26,45 Kč/kg v živé hmotnosti a za 34,39 Kč/kg v jatečné. Cena jatečných kuřat v první třídě jakosti činila 23,52 Kč/kg v živé hmotnosti. Nejvíce pokles cen poznamenal producenty mléka, kterým se výkupní cena propadla o 15,9 procenta na průměrných 7,30 Kč za litr.

„Právě o klesajících výkupních cenách vepřového masa a kravského mléka jsem minulý týden jednal se svými kolegy v rámci zasedání rozšířené Visegrádské skupiny. Ve společném prohlášení požadujeme pro producenty v těchto sektorech další mimořádnou kompenzaci minimálně ve stejné výši, jako v loňském roce,“ uvedl ministr Jurečka.

Pozitivní je pro české zemědělství bilance zahraničního obchodu v obchodě se živými zvířaty i na trhu s mlékem. U masa byla záporná bilance u vepřového, hovězího i drůbežího. Třeba dovoz hovězího masa však vzrostl jen o 1 procento, zatímco vývoz rostl o 14,3 procenta. Vývoz drůbežího masa pak byl v meziročním srovnání dokonce o pětinu vyšší.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama