Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.05.2016 6:09:39

Galerie Středočeského kraje představila své realizované projekty úspor

Galerie Středočeského kraje představila své realizované projekty úspor

V Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře se ve čtvrtek 28. dubna konala konference k energetickým úsporám v památkových objektech.

V Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře se ve čtvrtek 28. dubna konala konference k energetickým úsporám v památkových objektech.

„Naše galerie se nachází v historické budově jezuitské koleje a ta je samozřejmě energeticky značně náročná. Hledali jsme možné úspory a na konferenci se chceme pochlubit realizovanými opatřeními, které je možné využít i v dalších objektech,“ představil cíl konference radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek, který měl úvodní vystoupení.

V galerii byl v uplynulých letech zaveden systém DomiTerm, který pomocí pasivních a aktivních zpětnovazebních prvků dokáže regulovat teplotu, ale po doplnění vhodných čidel i vlhkost nebo obsah CO2 v jednotlivých prostorách.

Audiovizuální prezentaci i praktickou ukázku předvedl účastníkům autor projektu DomiTermn Drahoslav Poul.

Užitečnost tohoto řešení potvrdil i další vystupující, nezávislý auditor v oboru energetiky Ondřej Vodrážka.

Při investici 2 milionů korun, které ze svých investičních prostředků poskytl Středočeský kraj, může systém přispět k úspoře až 15 - 20% nákladů na teplo, investice se tedy vrátí za 5-10 let.

„Ukázalo se, že opatření funguje, své místo v nastavování teploty má samozřejmě i kompromis. První rok provozu při dosud neseřízeném systému přinesl roční úsporu zhruba 200.000 Kč,“ dodal radní Štefek.

Galerie se také pochlubila dalším zrealizovaným projektem – obměnou zdrojů světla za LED v prostorách stálé sbírky. Také toto opatření realizované za finanční podpory kraje přináší statisícové úspory.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama