Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.05.2016 6:57:17

48. ročník hudebního festivalu Antonína Dvořáka láká

48. ročník hudebního festivalu Antonína Dvořáka láká

Ve čtvrtek byl v příbramském Divadle A. Dvořáka slavnostně zahájen již 48. ročník festivalu Antonína Dvořáka.

Ve čtvrtek byl v příbramském Divadle A. Dvořáka slavnostně zahájen již 48. ročník festivalu Antonína Dvořáka.

„Festival nově pořádá nezisková organizace Dvořákovo Příbramsko, z.ú. a protože každý začátek, nebo spíše staronový začátek je těžký, jsem rád, že jsme mohli festival podpořit nejen záštitou pana hejtmana, ale i finančně, přes řádné dotační tituly, mimořádnou účelovou dotaci. Rozšířila se také spolupráce s naším Památníkem Antonína Dvořáka,“ ocenil festival radní pro oblast kultury a památkové péče, který se zahájení zúčastnil.

Festival obdržel z Fondů kraje 120.000 Kč, mimořádná dotace schválená zastupitelstvem činila 380.000 Kč. V Památníku A. Dvořáka, příspěvkové organizaci kraje, jsou organizovány navíc 3 koncerty.

Před prvním koncertem se konal již tradičně pietní akt u sochy mistra. Po oficiálním zahájení pak dostala slovo hudba – Prvního koncertu se ujal Radek Baborák a Orquestrina a sál se rozezněl tóny Dvořákovy Symfonice č. 9 e moll „Novosvětské“ a dalšími díly.

Festival pokračuje v Památníku A. Dvořáka Dvořákovým americkým snem – 3. května, 4. Května proběhne Den s Antonínem Dvořákem s řadou zajímavých programů na téma klasické hudby pro děti i dospělé. Některé akce proběhnou ve školách, jiné jsou určené pro širokou veřejnost. Součástí projektu je i koncert světoznámého Epoque quartetu v zahradě v sadu na úpatí Svaté hory (koncert Jeden (k)rok ke Svaté). Den ukončí ohnivá show skupiny Ilusias na hudbu A. Dvořáka.

48. ročník, který probíhá od 28. dubna do 26. května 2016, přináší osm klasických koncertů, premiéru literárně – hudebního projektu, dvě představení věnovaná dětem, benefiční koncert a bohatý doprovodný program.

Mottem 48. ročníku se stal název slavného duetu z opery A. Dvořáka Jakobín: „My cizinou jsme bloudili“, duetu, který mají návštěvníci loňského zahajovacího koncertu v živé paměti jako přídavek z úst famózního Adama Plachetky a skvělé čínské sopranistky Xianyu Yuege.

Hudební festival Antonína Dvořáka vznikl roku 1969 z iniciativy Společnosti Antonína Dvořáka a Okresního kulturního střediska v Příbrami. V rámci něho zde hrály takové orchestry jako např. Česká filharmonie, Symfonický orchestr FOK hlavního města Prahy, PKO, Slovenská filharmonie či Filmový symfonický orchestr, Leningradská filharmonie, Moskevská státní filharmonie, Varšavská státní filharmonie nebo Royal Philharmonic Orchestra London s dirigenty Markem Emlerem, Charlesem Grovesem, Arvidem Jansonsem a Dimitrijem Kitajenkem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama