Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.05.2016 6:32:00

Každá země je zodpovědná za ochranu svých hranic a za provádění azylového řízení

Každá země je zodpovědná za ochranu svých hranic a za provádění azylového řízení

Evropská komise včera představila legislativní návrh na reformu dublinského systému. V první řadě tento návrh klade důraz na zodpovědnost země prvního vstupu uprchlíků do EU a na dodržování azylových pravidel. Evropská komise se však ve svém návrhu o

Vyřizování žádosti o azyl podle návrhu zůstává na zemi, kam uchazeč vstoupí. Jen pokud se tato země dostane pod výrazný migrační tlak, očekává se pomoc dalších členů EU.

„Každá země je zodpovědná za ochranu svých hranic a za provádění azylového řízení. Na těchto základních pravidlech stojí současný azylový systém EU i Schengenský prostor, a proto je nezbytné tyto principy dodržovat a také je vymáhat,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Vedle potvrzení tohoto klíčového principu společného evropského řešení se bohužel Evropská komise opět vrátila k myšlence povinných kvót, která již několikrát nesmyslně rozdělila Evropu. Pro státy, které se nechtějí na přerozdělení uprchlíků podílet, přináší návrh výjimku v podobě ročního finančního příspěvku. Česká republika nadále odmítá a bude odmítat jakýkoliv mechanismus, který by vedl k trvalým kvótám. Zároveň odmítáme i jakékoliv návrhy na penalizaci těch států, které s kvótami nesouhlasí. Česká vláda dlouhodobě zdůrazňuje, že povinné kvóty nedávají smysl a nepřispívají k řešení uprchlické krize, uplynulý rok nám v tom dal za pravdu.

O konečné podobě reformy dublinského nařízení budeme dále intenzivně jednat. V jednáních budeme prosazovat, aby konečná legislativa obsahovala důraz na odpovědnost členských států, ochranu hranic a výměnu informací. Naopak princip přerozdělovacího mechanismu, který je dlouhodobě v rozporu s pozicí ČR a dalších členských států, budeme odmítat. Stejně tak nebudeme souhlasit s možností tzv. „vykoupení se“ z této povinnosti, která je ve skutečnosti pojata spíše jako systém pokut.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama