Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.05.2016 12:33:47

Socialistické spojené státy americké? Třetina mladých Američanů je pro.

Socialistické spojené státy americké? Třetina mladých Američanů je pro.

Jen pár dní poté, co jsem pochválila vliv možného kandidáta na prezidenta USA Bernieho Sanderse na levicové smýšlení mladých Američanů, přišel Washington Post s článkem, který moji tezi podporuje konkrétními čísly.

Podle průzkumu Harvard University mezi respondenty (18 až 29 let) 51 procent  z nich odmítá kapitalismus. A co je ještě zajímavější: 33 procent uvedlo, že podporuje socialismus. Mimochodem, kapitalismus je nadále lákavý jen pro 42 procent účastníků průzkumu mezi tzv. Millennials, pro které se u nás spíše používá označení Generace Y. Tuto dlouhodobou tendenci mezi mladými Američany pochopitelně znásobila ekonomická krize, a především obnažení jejích příčin. Právě probíhající primárky ji však jen podpořily. Přesněji řečeno: pomohlo tomu klání demokratů v přímém přenosu - na jedné straně nedůvěryhodná Hillary Clinton, za níž silně stojí nadnárodní korporace, na straně druhé principiální Bernie Sanders, který otevřeně mluví o demokratickém socialismu. Je jasné, že mezi radikálními kritiky systému a jejich příklonem k myšlenkám socialismu najdeme spoustu antikapitalistů z protestu. Dá se však předpokládat, že i když "vychladnou", už nebudou ochotni naslouchat pohádkám o americkém snu, který má jen odvádět od touhy pro sociálně spravedlivější společnosti. Další průzkum, který zahrnoval lidi všech věkových kategorií, potvrdil skepsi vůči kapitalismu i mezi staršími Američany. Pouze mezi respondenty ve věku od 50 let většina současný systém takřka bez výhrady podporuje. Nejvýraznější současný americký socialista i přes několik proher s exministryní zahraničí boj o nominaci nevzdává. I to je dobrý vzkaz pro příznivce změn USA: Boj za lepší budoucnost nevzdávat ani ve chvíli, kdy se zdá být soupeř silnější. Přejme USA vítězství Bernieho. Ale i kdyby byly miliony dolarů opět pro tuhle chvíli silnější než ideje, to, za čím senátor z Vermontu stojí, má větší význam než jedno nebo dvě prezidentská období.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama