Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.05.2016 7:00:51

Kraje diskutovaly o živé kultuře i programu podpory cestovního ruchu

Kraje diskutovaly o živé kultuře i programu podpory cestovního ruchu

Ve dnech 3. a 4. května se v Hnanicích na Znojemsku uskutečnilo již 14. zasedání Komise Rady Asociace krajů pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Ve dnech 3. a 4. května se v Hnanicích na Znojemsku uskutečnilo již 14. zasedání Komise Rady Asociace krajů pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

„Hlavními tématy jednání byl Program podpory cestovního ruchu a živá kultura, v rámci které se diskutovala otázka podpory festivalů nebo zákon o veřejných institucích v kultuře,“ shrnul program místopředseda komise Zdeněk Štefek.

Program podpory cestovního ruchu by měl přidat krajům tolik prostředků na konkrétní projekty, kolik samy do cestovního ruchu dávají. Problém je ale v tom, že ještě není vyhlášen, nejsou ani vzorové smlouvy s kraji a přitom mají být projekty realizovány do konce roku. Kraje tak popohánějí Ministerstvo pro místní rozvoj a trvají na urychleném vyhlášení.

Komise se zabývala i seznamem eventů podporovaných Czech Tourismem, značením kulturních cílů přes hnědé cedule na dálnicích a silnicích 1. třídy, filmovým turismem a připravovanými veletrhy, od Holiday world až po veletrh Památky.

Státní podporu živé kultury představila 1. náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová, shrnula vývoj dotačních titulů v živé kultuře i připravovaný speciální program pro podporu festivalů. Komise doporučila Ministerstvu pro letošní rok podpořit i řadu festivalů, které podporu nedostaly a přitom mají dlouhodobou spolupráci s kraji. Vlastní pohled na financování pak uvedli zástupci České asociace festivalů.

Senátní návrh zákona o veřejných institucích v kultuře uvedl Stanislav Moša, ředitel a režisér Městského divadla Brno. Přítomní konstatovali, že návrh, ač již je Senátem schválen a půjde do Sněmovny, nikdo s kraji nekonzultoval a že v něm nevidí pro krajské instituce přínos. Polemiku vyvolaly i nedořešené otázky sbírkotvorných institucí a negativní stanovisko odborových svazů k návrhu zákona.

Problematiku mezd v kultuře a závěrů z jednání tripartity přednesla Anna Machová, předsedkyně Odborového svazu pracovníků kultury a ochrany přírody.

Živou kulturu doplnil i bod spolupráce s Asociací muzeí a galerií, kde byl představen nový předseda AMG a probírala se sporná legislativa.

V různém byla komise informována o stavu projektu Mapy bez bariér a Mezinárodním filmovém festivalu Ekotopfilm 2016.

Jednání obohatil i doprovodný program - prohlídka nové stálé expozice „Archeologie na Znojemsku“ v Jihomoravském muzeu ve Znojmě, prohlídka Znojemského podzemí nebo přednáška k vinařským tradicím Znojemska s krátkou procházkou vinicemi.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama