Leo Luzar

  • Ostrava-Jih
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.05.2016 23:12:57

Bezvízový styk jako odměna?

Bezvízový styk jako odměna?

víza, bezvízový styk, Ukrajina, turecko, Gruzie

  96 Normal 0 false false false CS X-NONE X-NONE

Vážený občane D.H.

obdržel jsem Váš e-mail s odpovědí na otázku týkající se bezvízového styku se zemněmi tzv. Východního partnerství Ukrajiny a Gruzie, dále pak  Kosova a Turecka.

K aktuální situaci v regionu je možno mít mnoho výhrad a i vy ve svém dotazu uvádíte své obavy. U Ukrajiny vnímáte riziko přílivu nekvalifikovaných pracovníků  a spolu s Kosovem se obáváte hlavně zločineckých a mafianských struktur organizovaného zločinu. K Turecku uvádíte hlavní obavu z účelovosti takového kroku z pohledu migrační krize a možností Turecka toto zneužívat.

Musím konstatovat, že také nejsem příznivcem otevření hranic EU zemím, které přinesou ještě více problémů do současné situace v Evropě. Více než milion migrantů za rok 2015 vytvořil obrovský problém a Evropa ukázala svou neschopnost toto řešit. Úplně rezignovala na postupy stanovené Vídeňskou konvencí a Úmluvou o uprchlicích. Evropa pod dojmem své neomylnosti zapomněla na postupy, které jsou léty ověřeny a vznikly trpkou zkušeností světových válek. 

Je také nutno připomenout naši spoluzodpovědnost za stav světové bezpečnosti. Ano jsme to i my, Česká republika, která v rámci členství v NATO stála na počátku tohoto marastu. Občané mlčeli, když jejich generálové v NATO svrhli Sadama Husaina v Iráku pod dojmem lživých tvrzení o zbraních hromaného ničení prefabrikovaných tajnými službami. Jak nyní přiznávají aspiranti na prezidentskou funkci v USA, nikdy by neposílali americké vojáky do této války. A anglický premiér Tony Blair se svým občanům omluvil za "chybné" informace o válce v Iráku. Afgánistán již dlouhé roky zažívá in natura náš boj o demokratizaci islámské společnosti pod dojmem boje proti Al-Káidě. Výsledkem je bezměrné utrpení civilního obyvatelstva bez vyhlíídky na dlouhodobý mír. V jejich očích je NATO včetně českých vojáků agresorem a okupantem.

Řešením je aplikace Vídenských úmluv. Jako přímí účastníci bojů máme  za povinnost vytvořit demiilitarizované zóny, ve kterých mohou občané žít a nemuset migrovat. Tento postup aplikovaný i v Lybii a Sýrii je jediným legálním postupem zvládnutí migrační krize. Představa, že Turecko toto udělá za nás výměnou za miliardy euro a sliby přístupových rozhovoru EU, je mylná.

Ale zpět k vízové povinnosti, která je regulačním opatřením bránícím vnitřní trh. Bohužel tím, že se z Evropského hospodářského prostoru stal politický projekt Evropská unie, je tato oblast přirozené touhy lidí po vyšší životní úrovni silně zneužívána k  politickým cílům. V tomto konkrétním případě Východního partnerství vede k oklešťování Ruské federace nátlakem a sliby bývalým členům Sovětského svazu.

Dle mého názoru je právě situace na Ukrajině dalším nedomyšleným projektem, který se "vymkl z rukou" a už i největší ochránci ideí takzvaného Majdanu jsou opatrní v představách budoucnosti. Stejně tak i představitelé tvrdého křídla EU šlápli na brzdu a vzkázali Ukrajině:

„Klíčovou prioritou - udržitelné provádění legislativního a institucionálního rámce, a to zejména v oblasti azylu, boje proti korupci, organizovanému zločinu, obchodování s lidmi a diskriminací.  Splněním nutných kroků v této zprávě umožní Ukrajině dokončení implementace všech kritérií ve druhé fázi akčního plánu pro uvolnění vízového režimu,“ sdělila Evropská komise.

Pod dojmem nynější migrační krize lze tedy předpokládat výraznou zdrženlivost v otázkách přílišného zpřístupnění pracovních  trhů formou uvolnění vízového režimu. Toto ovšem nelze zaměňovat s krátkodobými pobyty turistického a vzdělávacího charakteru, jejichž umožnění je zřejmě žádoucí.

Konkrétní situace v České republice z pohledu víz z dotčených výše jmenovaných zemí je již nyní ve stavu, kdy více než sto tisíc ukrajinských občanů pracuje na českém trhu, nemluvě o desítkách tisíc občanů Ruska, Vietnamu, Běloruska, ale i  Albánie, Kosova a balkánských zemí obecně.

Zde si dovolím poznamenat, že v maximální míře poctivě a tvrdě pracují.  Většinová společnost nevnímá tyto pracující jako problém. Čili kritika z EU ohledně xenofobního přístupu Česka k přerozdělování migrantů je zcestná. Ohledně organizovaného nebo i individuálního zločinu na našem území, který  páchají cizinci, je situace již nyní velice tristní, a to bez ohledu na víza. Zločin prostě nezná hranic a vízovou povinností mu nejsme schopni zabránit.

Proto i já přistupují velmi opatrně a kriticky k navenek lidumilným návrhům EU a vždy tyto návrhy posuzuji z pohledu dopadu na naše občany a volební program KSČM.  I vám doporučuji navštívit webové stránky www.kscm.cz, kde najdete mnoho odpovědí na své otázky.  Také doporučuji četbu deníku Haló Noviny, kde jsou denně publikovány názory, které určitě nepatří k tzv. mediálnímu  mainsteamu ČR,  ke kterému jsem velmi kritický za jeho pseudokorektní přístup k informacím.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama