JUDr. Robert Pelikán, Ph.D.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.05.2016 13:50:00

Připravujeme takzvané otevřené věznice. Inspirovali jsme se v Norsku

Připravujeme takzvané otevřené věznice. Inspirovali jsme se v Norsku

Zaměstnání odsouzených jako cesta ke snížení recidivy: ministr Pelikán jednal v drážďanské věznici se svým protějškem Gemkowem.

Ministři spravedlnosti v prostředí jedné z nejmodernějších německých věznic jednali o tom, jak zvýšit zaměstnanost odsouzených. Podle saského ministra spravedlnosti Sebastiana Gemkowa toto zařízení v praxi ukazuje, že získání pracovních návyků pomáhá snížit recidivu.

„Šestnáct let po otevření je tato věznice příkladem funkční a moderní stavby, která napomáhá osobám ve výkonu trestu v tom, aby se po jejím opuštění vrátili do běžného života, “ řekl po návštěvě věznice saský ministr spravedlnosti Sebastian Gemkow.

Součástí věznice v Drážďanech je autodílna, zámečnictví nebo například čalounictví. Vězni také pracují pro věznici samotnou – v kuchyni, v dílně nebo řeznictví. Podobnou soběstačnost by chtěl v českých věznicích zavést také ministr Pelikán.

„Jeden z projektů, který připravujeme, je takzvaná otevřená věznice. Tady jsme se inspirovali v Norsku, kde je kladen velký důraz na samostatnost a pracovní návyky odsouzených. V Česku, když se vězni vracejí na svobodu, je to, že sebeobslužné návyky ztratili, velkým problémem a zároveň důvodem vysoké recidivy,“ řekl po návštěvě drážďanské věznice ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Věznice v Drážďanech byla otevřena v roce 2000. Celkové náklady na výstavbu činily zhruba 73 milionů eur. Vězení má 805 vazebních míst, k prvnímu květnu 2016 byly obsazeny 796 osobami.

Jde o jednu z nejmodernějších německých věznic s šesti odděleními v blocích A, B a C. Každý z bloků je rozdělený na pět částí s 20 jednolůžkovými celami, společenskou místností a místností pro volný čas. Součástí věznice je také pedagogické centrum se třemi učebnami, posilovny a sportovní hala. Míra zaměstnanosti odsouzených činí v Sasku okolo 60 %, v Česku se reálná zaměstnanost pohybuje okolo 45 %.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama