Mgr. Herbert Pavera

Koukněte: https://www.herbertpavera.cz/zustanme-v-kontaktu
  • TOP 09
  • Opava
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.05.2016 22:19:00

Za neschopnost vlády opět zaplatí občané

Za neschopnost vlády opět zaplatí občané

Situace kolem OKD jen ukazuje, jak je stávající vládní garnitura nepřipravená na řešení podobných situací.

Její chyby budeme ještě dlouho draze splácet. V případě OKD navíc Bohuslav Sobotka jen sklízí plody zcela zvláštní a zásadně chybné privatizace dolů, o kterou se zasadil v roce 2004. Naprosto totiž zapomněl v rámci smluv nastavit povinnosti vlastníka OKD (původně pana Bakaly a nyní společnosti Ad Hoc Group) při správě a následném útlumu dolů.

Navíc se již několik let hovoří o tom, že těžba uhlí v dolech OKD přestává být rentabilní. Stát se mohl na tuto situaci připravit mnohem dříve. Zcela chybí strategické rozhodování s vyhodnocováním potenciálních rizik anebo vytváření rezervních fondů pro takové podobné situace. Už nyní víme, že vše se opět uhradí z peněženky daňového poplatníka. Jedním z nyní dostupných řešením je podpora státu na rekvalifikaci propuštěných horníků.

OKD jako taková nemá celá šanci přežít, ale některé její části mohou několik let dobře fungovat. „Náš kraj se v minulosti vypořádal i s daleko horšími situacemi (restrukturalizace HNKG, VŽKG atd.) a věřím, že se i nyní s touto situací vypořádá,“ zdůraznil poslanec Herbert Pavera. A na ostatních uzavřených dolech mohou pracovat desítky lidí při utlumování těžby. „Jsem přesvědčen, že propuštění zaměstnanci mohou být rekvalifikováni dobře pro jiné firmy. Horníci jsou zvyklí tvrdě pracovat a jistě by si našli práci u různých strojírenských firem v našem kraji,“ vyzdvihl Pavera a dodal: „A ti, kteří jsou blízko důchodového věku a splňují podmínky za odpracované hodiny v dolech, mohou odejít do předčasné penze.“

V kraji vzniklo v minulých letech několik průmyslových zón i za podpory státu a kraje, které přinesly tisíce pracovních míst. „Chybí mi však větší podpora našich podnikatelů. Stále podporujeme cizí investory a naše investory, kteří tady budou většinou i za deset i za dvacet let, nepodporujeme;  a to je velká škoda,“ řekl Pavera.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama