JUDr. Michal Hašek

  • PRO
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.05.2016 4:34:00

Cvičení Dálnice 2016 potvrdilo připravenost složek IZS

Cvičení Dálnice 2016 potvrdilo připravenost složek IZS

Převrácený zájezdový autobus, tři vybouraná osobní auta. Desítky zraněných, několik mrtvých.

 Takový byl námět cvičení složek Integrovaného záchranného systému Jihomoravského kraje a dalších zapojených subjektů, které se uskutečnilo ve středu 25. května na Staré dálnici v Brně-Bystrci. Cvičení zahájil hejtman Michal Hašek a první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.

„Cvičení prokázalo svůj smysl - prověřilo připravenost a koordinovanost základních složek integrovaného záchranného systému a našich partnerů při řešení mimořádné události takového rozsahu, kterou nemůžeme vyloučit ani v běžném životě. Poslední takto velké cvičení obdobné události se konalo v roce 2009. Chci všem cvičícím poděkovat, cvičení proběhlo perfektně a ukázalo vynikající připravenost složek IZS pomoci lidem v případě takto vážné mimořádné události. Ukázalo se, že koordinace funguje. Neodhalili jsme žádné vážné nedostatky. Cvičení se nařizuje proto, aby se zjistila případná slabá místa. Já s radostí konstatuji, že jsme žádná slabá místa v nastaveném systému komunikace mezi složkami IZS nenašli. Náš systém je připraven rychle, efektivně a maximálně kvalitně pomoci a zasáhnout,“ zhodnotil výsledky cvičení hejtman Michal Hašek, který zároveň dementoval informace, že by kvůli cvičení došlo ke kolapsu v brněnské veřejné dopravě.

Námětem cvičení byla situace na dálnici, kde v úseku s omezenou rychlostí a zúžením vozovky do jednoho jízdního pruhu havaroval zájezdový autobus s 50 cestujícími a následně dojde k nehodě dalších tří osobních aut. Vytvořila se několikakilometrová kolona – v ní začala rodit žena, na konci kolony ještě havaroval další automobil s přívěsem (převáží koně) a unikalo z něj velké množství kapalin, dálnice byla neprůjezdná.

Hejtman v 10:01 oznámil mimořádnou situaci přes aplikaci Záchranka. "Hasiči byli na místě za 11 minut, záchranka za 14 minut. Prvního zraněného transportovali do nemocnice za 13 minut od příjezdu, krititicky zranění pacienti byli odvezeni do 20 minut," doplnil hejtman.

Během cvičení se setkaly složky IZS JMK i s těmito situacemi: neukáznění řidiči, bránící pes v autě, nevítaní diváci, vlezlý fotograf, náhlý porod, požadavky na toalety, tekutiny a stravu, hysterická matka (matka jedné z obětí) či infarkt spolujezdce. Na zásahu se podílelo 78 hasičů, 45 záchranářů, 32 policistů a 200 organizačního týmu. Nasazeno bylo kolem 50 kusů techniky.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama