Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.05.2016 6:16:59

Festival muzejních nocí byl zahájen v Roztokách

Festival muzejních nocí byl zahájen v Roztokách

V Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy se v pátek 20. května uskutečnilo národní zahájení Festivalu muzejních nocí.

V Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy se v pátek 20. května uskutečnilo národní zahájení Festivalu muzejních nocí.

„„Fenomén muzejních nocí patří k atraktivním prezentacím kulturního dědictví, kromě prohlídek stálých expozic a výstav se lidem nabízí i doprovodné a kulturní programy. Národní zahájení se každý rok uskutečňuje ve spolupráci s Asociací krajů ČR a některým z krajů, jsme hrdi na to, že letos můžeme festival zahájit v kraji Středočeském, v zámku v Roztokách u Prahy,“ sdělil radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek, který zde zastupoval Středočeský kraj i Asociaci krajů.

Na přítomné čekal bohatý program – z Prahy vyplula s účastníky výletní loď, šťastnou plavbu přišel všem popřát i náměstek hejtmana Karel Horčička. Dvouhodinová plavba oživovaná jazzem a swingem končila nedaleko Středočeského muzea v Roztokách u Prahy, kde v historickém sále zámku probíhalo oficiální zahájení.

Na něm byli představeni i vítězové všech kategorií soutěže Gloria Musaealis, ale to se již na nádvoří srocovali další návštěvníci, aby si mohli poslechnout Ewu Farnou.

Kulturní program zajišťoval spolek Roztoč, smyčcové kvarteto BBQ, bubenická show Blabuburo, žongléři a ohňová show, nechyběla ani komická variace na zlé téma divadla Tichý jelen – Richard 3 – s jídlem roste hrb. Spolek Roztoč zajistil i přehlídku animovaných filmů.

Pro návštěvníky byly připraveny i prohlídky zámeckých expozic a výstav – hry a klamy a Papírová hračka, prohlídka Ateliéru Zdenky Braunerové. Na půdě byla k vidění i výstav Památky s příběhem – obnovené památky Středočeského kraje a v historickém sále byla promítána i prezentace příspěvkových organizací Středočeského kraje.

„Areál nynějšího Středočeského muzea má za sebou pohnutou historii, mnoho zásahů způsobených přírodou či člověkem, ale vždy jako bájný Fénix vstalo z popela. Povodeň poškodila zámek - opravili jsme ho za 80 milionů s využitím evropských fondů. Další povodeň ničila Braunerův mlýn – také ten jsme opravili a doplnili protipovodňovými opatřeními. Máme zde unikátní zářič, který ochraňuje kulturní dědictví. Nyní mu končí životnost, ale my jsme našli 16 milionů na nákup nového… Muzeum žije neživou kulturou, ale i živou. A já doufám, že i žít bude. Bylo by však jen slupkou, nehybným odkazem minulosti, nebýt lidí, kteří v něm pracují. Jim patří také poděkování, protože tím, že pečují o naše historické a kulturní dědictví, dávají nám šanci mít budoucnost,“ dodal radní Štefek.

Tradice muzejních nocí začala vznikat v roce 2004, kdy se Národní muzeum ujalo iniciativy zorganizovat první, úspěšnou Pražskou muzejní noc. Celorepublikového Festivalu muzejních nocí se od roku 2005 ujala Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s Ministerstvem kultury a Národním muzeem.  Festival navazuje na Mezinárodní den muzeí, jenž od roku 1977 každoročně připadá na 18. května.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama