Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.05.2016 19:05:00

Je Rusnokova chvála na místě?

Je Rusnokova chvála na místě?

Je překvapivé, jak hladce v médiích prošlo jmenování Jiřího Rusnoka guvernérem ČNB. Přitom je zřejmé, že jedinou jeho velkou předností je politické spojenectví s M. Zemanem.

J. Rusnok je bývalým ministrem Zemanovy i Špidlovy vlády a také premiérem úřednické vlády bez podpory sněmovny, jmenované M. Zemanem. To by mělo svědčit o tom, že o české ekonomice něco ví. Jeho znalosti, pokud jde o makroekonomiku, skutečně nelze podceňovat.

V letech předcházejících prosazení zákona o důchodovém připojištění ve druhém pilíři Nečasovou vládou byl však Rusnok jako zaměstnanec ING placeným lobbistou, který lobboval za prosazení tohoto zákona. Stejného zákona, který současná vláda dokázala ve sněmovně a v senátu odstranit.

J. Rusnok tedy nebyl dvakrát úspěšným lobbistou, ale to není zrovna polehčující okolnost k tomu, že sloužil špatné věci… Nic na tom nemění ani to, že česká ING na befel svých nizozemských šéfů se z celé akce privátních penzijních fondů včas evakuovala. To svědčí o tom, že šéfové ING v Amsterodamu měli jistou kvalifikaci a také dostatečnou předvídavost, rozhodně větší, než J. Rusnok…

Pokud tedy dnes média informují o tom, že J. Rusnok byl bankéřem, je to k pousmání. Rusnok toho o bankovnictví mnoho neví. Naštěstí se zdá, že všichni ostatní členové bankovní rady toho o bankovnictví vědí více než J. Rusnok, ale právě on bude tím, kdo bude za ČNB nejvíce vystupovat na veřejnosti…

Je potřeba, s ohledem na náchylnost J. Rusnoka k lobbistům toho nejhoršího ražení, sledovat, které české podnikatelské skupiny mají interes na slabé a slábnoucí české koruně.

S tím, jak se bude přibližovat čas vstupu ČR do eurozóny, by mělo být zájem české politiky a českých politiků, aby se koruna ve vztahu k euru naopak posilovala. To si lze za J. Rusnoka, podle jeho dosavadních vyjádření, představit jen těžko.

O to spíše by s takovýmto tématem měly přijít některé realistické české politické strany, a to především levicové. Bylo by smutné, aby se tohoto tématu zmocnil například M. Kalousek, což vůbec není vyloučené…

Jestliže část vedení ČNB sní v současné době o kurzu eura a koruny někde kolem 1:28, mělo by být zájmem českých politiků, a zejména českých občanů, přiblížit se při vstup do EMU konverznímu kurzu cca 1:18 – 1:20 korunám za euro.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama