MUDr. Svatopluk Němeček, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.05.2016 17:43:00

Zákeřný útok proti ochraně zdraví

Zákeřný útok proti ochraně zdraví

V kancelářích tabákových firem a na ně napojených lobbistů a kamarádů se muselo slavit. Díky podrazu koaličního partnera neprošel vládní návrh protikuřáckého zákona.

Nesmyslné jsou argumenty o tom, že to poslanci ANO udělali kvůli přijetí pozměňovacího návrhu poslance Bendy. Už proto, že 8 poslanců ANO pro tento návrh hlasovalo, včetně předsedy klubu a 1. místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka.

Sám jsem navrhoval a prosazoval zákon přísnější. Sněmovna přijala úpravy, které v žádném případě nezměnily podstatu protikuřáckého zákona. Díky pokryteckému přístupu většiny členů klubu ANO jsme ztratili čas, vyhodili z okna peníze daňových poplatníků a hlavně pokračujeme v žonglování se zdravím nás všech.

Aby bylo zřejmé, čemu zákon mohl zabránit, shrňme si podstatné body. Zůstáváme jedinou zemí EU, která nechrání zdraví hostů a zaměstnanců restaurací. Ti, kteří hlasovali proti zákonu znemožnili zakázat kouření na dětských hřištích nebo zastávkách autobusů. Zákon ztěžoval přístup dětí a mladistvých k cigaretám a alkoholu a současně přísněji trestal ty, kteří by ho obcházeli. A to nemluvím o tom, že díky postupu hnutí ANO hrozí České republice sankce ze strany Evropské unie. Zákon samozřejmě zahrnoval také novou evropskou tabákovou vyhlášku. Ale tak kdo se stará o pověst České republiky, když se blíží volby, že?

Původně jsem měl připravený úplně jiný blog – o nové strategii českého zdravotnictví. V něm jsem napsal, že pokud má být zdravotnictví úspěšné, tak musíme najít shodu, která ve svých základních bodech přežije více než jedno volební období. Bohužel včerejší podraz většiny poslanců ANO ukázal, že strana je jim vším a zájem země ničím.

obrázek

obrázek

přehled hlasování poslanců o novele zákona na ochranu zdraví

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama