MUDr. Pavel Antonín

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.05.2016 19:14:00

České zdravotnictví volá o pomoc

České zdravotnictví volá o pomoc

Česká lékařská komora kreslí černý obraz našeho zdravotnictví. Nejsou peníze, doktoři mají oproti německým o desítky procent nižší platy, čeští mladí lékaři ve velkém utíkají do zahraničí, a pak jich je u nás nedostatek, těch argumentů je mnoho.

Z pozice předsedy Podvýboru pro oblast zdravotní péče, vzdělávání a prevenci Výboru pro zdravotnictví jsem proto včera svolal společné jednání poslanců, lékařů, komory, škol a zástupců ministerstev i dalších dotčených organizací.

Současná vláda premiéra Bohuslava Sobotky realizovala pro zlepšení podmínek našeho zdravotnictví mnoho důležitých kroků. Připomeňme zrušení regulačních poplatků u lékařů a za recept v lékárnách, navýšení platby zdravotním pojišťovnám za státní pojištěnce, děti, důchodce, či rodiče na mateřské, výrazné úspory v rámci ministerstva zdravotnictví a jeho přímo řízeným organizacím díky nové strategii vypisování veřejných zakázek. Sociální demokracie prosazuje výrazné změny ve školství, v Poslanecké sněmovně se nyní zabýváme novelizací systému vzdělávání lékařů a dalších zdravotnických profesí.

Určitě se mnou budete souhlasit v tom, že kvalita českého zdravotnictví je na velmi vysoké úrovni. Na druhou stranu souhlasím s tím, že je neustále co zlepšovat, ideální stav neexistuje. Přesto nevidím jako cestu vpřed neustálou kritiku malovanou černými konturami. Ustavičně si stěžovat, předkládat pouze konfrontační tvrzení, a přitom nenabízet konkrétní kroky řešení, to nevede k ničemu. A jsem rád, že v debatě na schůzi podvýboru zaznělo, že zvýšení platů nic nevyřeší.

Pokud hovoříme o nedostatku lékařů, či vysokém věkovém průměru u některých odborností, potom můžeme klást otázky, proč není dostatek absolventů. Mluvme o tom, jak navýšit kapacitu lékařských fakult, nebo zda tato školská zařízení neupřednostňují z ekonomických důvodů zahraniční studenty nad tuzemskými. I z údajů České lékařské komory přitom vyplývá, že sice naši mladí lékaři odcházejí pracovat do ciziny, ovšem jejich počet je v podstatě vyrovnaný s těmi zahraničními, kteří naopak přicházejí k nám.

Ze schůze podvýboru vyplynuly mnohé okruhy témat k diskuzi. Vyzval jsem všechny zúčastněné, aby své náměty a připomínky shrnuli do několika konkrétních bodů a v písemné formě mi je zaslali. Následně je předložím k jednání svým kolegům ve Výboru pro zdravotnictví. Pojďme se jimi zabývat. Mějme přitom na paměti nejen spokojený zdravotnický personál, ale zejména užitek pro každého pacienta. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama