Ing. Pavel Šrámek, MBA

  • APB
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.05.2016 14:26:25

Protikuřácký zákon je komplikovaným elaborátem z Marsu

Protikuřácký zákon je komplikovaným elaborátem z Marsu

Ohledně zamítnutí protikuřáckého zákona, mi dovolte pohled a zamyšlení poslance, sportovce nekuřáka, naprosto nezatíženého koaličními ani mediálními zkratkami.

Náš poslanec Radek Vondráček předložil celkem jednoduchý návrh protikuřáckého zákona, který se sice nemusí zdát perfektní, ale byl by přijatelný pro nekuřáky, pro kuřáky, majitele a provozovatele restaurací, a také pro mě, zastávající liberální postoj ke svobodě rozhodování a také podnikání, protože podnikám a vím, co to je regulace, kontroly, omezení apod.

Zákon předložený do sněmovny ministrem zdravotnictví byl mnohem, a to je slabé slovo, mnohem komplikovanější. Ale i to by se dalo zvládnout. Avšak během projednávání ve sněmovně k němu bylo předloženo přes 200 pozměňovacích návrhů, čímž se tato norma stala naprosto nepřehlednou a hlavní účel, troufám si tvrdit, neplnící. Dovedete si představit provozovatele malé vesnické hospody, jak tento zákon doma studuje? Já vůbec ne, a zákony jsou tu přece pro lidi. Tvrdím, že pochopit tuto zákonnou normu v této podobě a se všemi přijatými pozměňovacími návrhy, řešící a regulující od alkoholu, přes grogy až ke kouření téměř všechno, na to musíte mít nejen právnické vzdělání, ale pracovat tak asi 10 let u nejvyššího komisaře OSN specializujícího se na všechny celosvětové druhy závislostí a lidských neduhů.

Návrh pana poslance Bendy a následné odsouhlasení tohoto de facto pro-kuřáckého opatření, který by ale především zkomplikoval život všem podnikatelům v pohostinství, byla jen poslední kapka a já a mnoho mých kolegů jsme společně s garantem tohoto zákona panem profesorem Vyzulou, řekli a dost, to už není zákon, ale paskvil.

Pro tento pozměňovací návrh, když se podíváte na výpis hlasování, hlasovali téměř všichni poslanci-kuřáci, včetně těch našich. Ti všichni de facto nechtěli, aby kouření bylo zakázáno. Následné mediální výstupy o porušení koaličních smluv, dohod, sypání si popele na hlavu, byla to chyba nebo výkřiky typu "já chci zachránit zdraví národa" apod., jsou nesmysly a marginalita.

V Poslanecké sněmovně je prostě více kuřáků a méně nekuřáků a to je fakt. Navíc je tam mnoho lidí, kteří nikdy nepodnikali, nikoho nezaměstnávali, nebyli vystaveni jako podnikatelé státním kontrolám nejrůznějšího druhu. Dovedete si představit kontrolu, kdy Vám budou v hospodě v Horní Dolní přeměřovat, zda na 25% plochy máte kuřáckou buňku?

Proto si osobně myslím, že nepřijetí této obsáhlé komplikované a pro normálního člověka naprosto nepochopitelné normy, skoro "diplomové práce o závislosti a nezávislosti", je pozitivní. Preferuji normu, jednoduchou, nediskriminační, nabízející možnosti kuřákům a nekuřákům, prostě všem lidem s jejich ctnostmi i neduhy.

Psáno pro blog.idnes.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama